10 lucruri pe care trebuie să le știi despre energia electrică

 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre energia electrică

Nu am putea să ne închipuim viața fără energie electrică. Aceasta alimentează toate dispozitivele pe care le folosim zilnic, ne ajută să ne încălzim, să gătim și mai nou să ne deplasăm, prin intermediul mașinilor, bicicletelor sau trotinetelor electrice.

Din fericire, energia electrică poate fi obținută în foarte multe moduri, unele ecologice, altele mai puțin ecologice. În ultimii ani s-a încercat o trecere de la soluțiile poluante către cele ecologice. Astfel, obținerea electricității cu ajutorul vântului, soarelui sau forței generate de apă a început să fie din ce în ce mai prezentă peste tot în lume.

Deși folosim energia electrică zilnic, există o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre aceasta. Iată doar câteva dintre ele.

1. Viteza cu care circulă energia electrică este de 1080 de milioane de km pe oră. Practic, energia electrică are exact aceeași viteză pe care o are lumina.
2. Una dintre cele mai eficiente soluții prin care se poate obține energie electrică este arderea gazului. O centrală pe gaz poate alimenta aproximativ 70.000 de case în același timp, generând 200 de megawați.
3. Părinții energiei electrice sunt Thomas Edison și Nikola Tesla, care au descoperit Curentul Direct și Curentul Alternativ. Astăzi, majoritatea oamenilor folosec curentul alternativ al lui Tesla, deoarece este mult mai sigur decât cel direct.
4. Prima centrală care producea energie electrica a fost înființată chiar de către Thomas Edison în anul 1882. Aceasta a produs curent direct mai bine de 100 de ani, în New York. Din 2007, centrala lui Thomas Edison a început să producă Curent Alternativ.
5. Astăzi, aparatele electrice consumă mult mai puțină energie electrică decât consumau aparatele din trecut. În urmă cu 40 de ani, un frigider consuma de 4 ori mai multă energie decât unul din ziua de astăzi.
6. Electricitatea joacă un rol extrem de important în funcționarea organismului nostru. Celulele mușchilor din inimă sunt contractate de electricitatea care circulă în mod natural prin organism.
7. Cea mai importantă sursă de energie din lume este cărbunele. Deși se încearcă o renunțare la această sursă de energie din cauza poluării pe care o generează, centralele pe cărbune încă funcționează peste tot prin lume.
8. Cuvântul ” Electrocutat” este compus din cuvintele electricitate și executat. Practic, o persoană electrocutată este ucisă prin electricitate. Cei care suferă un soc electric și supraviețuiesc nu sunt, așadar, electrocutați.
9. Țara care consumă cea mai multă electricitate este Islanda. Aici se folosește cu 23% mai multă electricitate decât în SUA.
10. Pentru a putea funcționa, motorul de căutare Google folosește o cantitate uriașă de energie, cu care ar putea fi alimentate aproximativ 200 000 de case. Din fericire, majoritatea energiei folosită de Google este regenerabilă și verde.

Energia electrică este cea mai importantă sursă de energie a prezentului și cu siguranță va fi și cea mai importantă sursă a viitorului. Este bine, așadar, să știm cât mai multe despre ea și să încercam să o obținem în moduri cât mai blânde cu mediul înconjurător.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *