Alexandru Rafila rupe tăcerea: ‘Nu există vaccin perfect. Faptul că se încearcă ameliorarea formulei vaccinului bazat pe adenovirus, este un lucru foarte bun’

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat la ce riscuri se expun când se vaccinează persoanele cu probleme de coagulare sau probleme cardiace, în mod special în cazul vaccinurilor bazate pe adenovirus.

„Infecția cu coronavirus produce astfel de probleme, în mod evident. Dacă la infecție eu am între 10% și 20% dintre persoane care au probleme de coagulare, e una, și dacă am unul la 100.000, cum a fost la vaccinul Johnson&Johnson, este cu totul altceva.”, a explicat profesorul Rafila.

„Nu există vaccin perfect. Faptul că se încearcă ameliorarea formulei vaccinului bazat pe adenovirus, este un lucru foarte bun. Dar el trebuie să rămână și imunigen, adică să determine și un răspuns imun. Pentru că dacă nu produce nicio reacție adversă dar nici nu este imunogen, atunci iar nu este în regulă. Trebuie să existe un echilibru.

Dacă acest lucru este cunoscut, trebuie inclus în prospectul vaccinului, și persoanele care sunt la risc sunt excluse de la vaccinarea cu acest tip de produs.” a mai precizat acesta, conform Antena3.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *