Barna Tanczos: ‘Hrănirea urșilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urși și generarea automată a unei populații și mai mari’

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari.

„Pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii. În paralel, încă din februarie, am lansat licitaţia pentru estimarea populaţiei de urs prin măsurile clasice. Pentru a prezenta orice măsură de prevenţie în faţa Comisiei trebuie să avem acest trend al populaţiei de urs, dacă a scăzut sau a crescut.

Noi putem trage câteva concluzii în urma apelurilor la 112, în urma dosarelor de pagubă, în urma atacurilor la om, dar aceste sunt concluzii indirecte, neavând acel studiu (…) Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum. Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate, dar cel mai important lucru este să ştim unde suntem acum. Am semnat contractul de finanţare şi începem evaluarea pe baze ştiinţifice”, a spus Tanczos.

Acesta a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie la urs, aprobată recent de Guvern, a suferit câteva modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Mediului şi scopul principal este asigurarea securităţii comunităţilor din zonele în care problema a devenit „extrem de gravă”.

„Este o Ordonanţă de Urgenţă la care am lucrat foarte mult şi care, zilele trecute, a parcurs procedura de avizare interministerială. A suferit câteva modificări faţă de varianta pe care am propus-o din minister. Este o Ordonanţă de Urgenţă necesară în localităţi, astfel încât, prin această intervenţie graduală, să putem elimina pericolul generat de prezenţa urşilor în localităţi. Subliniez încă o dată cele două aspecte, care se referă strict la localităţi şi impune echipelor de intervenţie o aplicare graduală.

Ordonanţa spune foarte clar că trebuie să înceapă intervenţia prin îndepărtare, prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza relocării şi doar în situaţiile în care riscul este mare şi pericolul este iminent la adresa cetăţenilor, se poate interveni prin eutanasiere sau extragere prin împuşcare. Le mulţumesc colegilor din celelalte ministere pentru susţinere. Este o problemă extrem de gravă în mai multe localităţi şi cred că aceste comunităţi trebuie să beneficieze de aceeaşi siguranţă şi securitate de care beneficiem cu toţii în alte localităţi unde acest pericol nu există”, a afirmat ministrul, informează agerpers.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *