Connect with us

Câte capete, atâtea păreri: Poza momentului în PNL, înaintea ‘mariajului’ pentru guvernare

Economic

Câte capete, atâtea păreri: Poza momentului în PNL, înaintea ‘mariajului’ pentru guvernare

PNL este împărțit, înaintea deciziei de a guverna cu PSD sau cu USR, în mai multe ‘bisericuțe’ care încearcă să-și impună punctul de vedere.

1. Nucleul format în jurul lui Florin Cîțu. Instalarea în fruntea partidului a rockerului finanțist Florin Cîțu a devenit pentru o serie de liberali din eșaloanele 2 și 3 o oportunitate de a avansa în carieră. Aflați la început de drum în politică, fiecare zi în plus petrecută de Cîțu la Palatul Victoria ca interimar și ca lider plin al PNL reprezintă pentru aceștia o excelentă trambulină pentru viitor. Scopul lor este, desigur, binele partidului, dar acum vor și ei să se afirme și nu ies din cuvântul liderului PNL. Cîțu ar prefera, spun surse din PNL, o guvernare cu USR, dar dacă se va ajunge la necesitatea unei guvernări cu PSD, atunci nu se va opune.

2. Echipa ‘Iohanniștilor’. O parte din liderii PNL își iau reperele aproape exclusiv de la Cotroceni, văzut ca fiind principalul pol de putere în actuala criză politică. Când Iohannis lovea în PSD, și acești liberali loveau în PSD. Când Iohannis a încetat să mai atace PSD și a dat dezlegare pentru o guvernare cu social-democrații, atunci și liberalii care au încredere totală în șeful statului i-au urmat exemplul. Cum nu văd în PNL o figură capabilă să îl concureze pe șeful statului, acești liberali merg pe mâna locatarului de la Cotroceni.

3. Aripa anti-PSD. Răniți de schijele războaielor cu strămoșii social-democraților, cicatrici vechi din 1990, o parte din liberali nu vor să audă de social-democrați și ar prefera în locul unei alianțe cu PSD oricâte scandaluri cu USR. Sunt inflexibili din acest punct de vedere, dar extrem de devotați partidului și nu pleacă din PNL dacă se parafează o înțelegere cu social-democrații. Luptă însă total împotriva acestei înțelegeri. Mai deschiși la dialog, unii liberalii ‘de catifea’ spun că sunt și ei anti-PSD, dar că situația este de așa natură încât nu prea ai ce face pentru o guvernare cât de cât decentă.

4. Cei care au mai prins alianțe cu PSD spun că nu e neapărat un lucru rău dacă se merge pe o guvernare cu aceștia, dar că liberalii trebuie să fie foarte precauți pentru că social-democrații sunt experți în „vrăjeală”. Atâta timp cât PNL nu devine vioara a doua la guvernare, orice combinație e bună, spun acești liberali.

5. Nemulțumiții din partid se împart în două ‘echipe’. Cei total izolați sunt cu un picior în afara PNL și cel mai probabil i se vor alătura lui Ludovic Orban. Alți nemulțumiți care au găsit totuși căi de comunicare cu lideri centrali speră la vremuri mai bune în partid și nu au încă curajul necesar să plece din PNL. O guvernare cu PSD îi va oferi lui Orban platforma ideală pentru a se poziționa ca reprezentantul liberalilor în Parlament.

6. Liberalii susținuți de partid în funcțiile numite prin ministere dar și în teritoriu, la deconcentrate, se tem că venirea PSD la guvernare le pune în pericol pozițiile și oricând poate să vină la ei un pesedist să le spună ‘Ridică-te de pe scaun să ma așez eu’. Dacă liberalii au fost nervoși că au cedat funcții grele la USR, în fosta guvernare, dacă se merge cu PSD pierderile vor fi cu mult mai însemnate. Liberalilor cărora la plac sinecurile călduțe nu le surâde deloc ideea venirii la masă a unui partener de forța PSD.

Mai sunt liberali cu ștate vechi, care au rămas la nivel de conducere, dar din ce în ce mai puțini în PNL. Ei și alții retrași din lumina reflectoarelor acuză că, paradoxal, partidul e în criză de leadership deși tocmai a susținut Congresul. Problema invocată este că PNL nu a crescut lideri de anvergură și nu are suficiente figuri publice proeminente care să se bucure de mare sprijin popular. Ei văd lucrurile în orizontul 2024-2028.

Continuă să citești
S-ar putea să-ți placă și...
Click să comentezi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Economic

To Top