Clotilde Armand iese la atac: ‘Am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenței acestui operator șantajist’

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, miercuri, că a făcut solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenţei companiei Romprest.

„Astăzi am făcut o solicitare către ANRSC, care e autoritatea care reglementează activitatea aceasta de salubritate, am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenţei acestui operator şantajist”, a precizat Armand, într-o declaraţie de presă.

Ea a subliniat că autoritatea locală vrea să achite direct sortatorilor de deşeuri, nu prin firma de salubritate, şi a precizat că în ultima zi a lunii mai a făcut o plată de 9 milioane de lei Romprest, precizând că 4 milioane de lei sunt pentru staţiile de sortare, însă acestea nu au primit suma respectivă.

Clotilde Armand crede că este „foarte grav” că Romprest vrea să „continue şantajul”, afirmând, referitor la faptul că firma s-a arătat dispusă să accepte plata directă sortatorilor, cu condiţia de a i se achita un debit restant de circa 14 milioane de lei, dintre care aproximativ 4 milioane de lei către sortatori, că, de fapt, compania a propus mai mult.

„Ei vor ca noi să nu mai contestăm nicio factură, ceea ce nu putem să facem, că sunt deja contestate aceste facturi. Aceste 4 milioane către sortatori deja s-au achitat”, a explicat Clotilde Armand.

Ea a menţionat că va cere în continuare prefectului Capitalei, Alin Stoica, să fie de acord cu cererea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a stării de alertă, care i-ar permite să aibă un operator de salubritate şi să-i plătească direct pe sortatori.

„În 30 de zile putem să rezolvăm multe probleme şi mai ales putem să terminăm acest şantaj intolerabil (…). În viitor, de fiecare dată, în prima zi, în prima oră când vedem că operatorul nu-şi respectă contractul, nu respectă reglementările, nu respectă legea, e legea europeană, reinstaurăm starea de alertă”, a declarat Clotilde Armand.

Ea a menţionat că starea de alertă nu are legătură cu rezilierea contractului cu Romprest, ci cu solicitarea făcută ANRSC.

Clotilde Armand a spus că atunci când un prestator de salubritate are un monopol public, are un serviciu public de prestat, regula este aceeaşi la nivel european – autoritatea locală îi decontează costurile plus un profit de 5,5%.

„Peste 5,5% se numeşte ajutor de stat şi e interzis. Ca să-i decontăm costurile, trebuie să ştim care sunt aceste costuri. Eu am cerut în Consiliul Local de patru ori acest drept de control, care e prevăzut şi de lege şi de contract şi de toate reglementările în vigoare. Acest drept de control îmi permite să verific şi să ştiu care sunt costurile efective ale operatorului, ca să am nişte tarife care corespund cu aceste costuri. La ora actuală avem nişte tarife care nu mai corespund cu absolut nimic”, a adăugat Clotilde Armand, informează agerpres.ro

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *