Dan Barna confirmă modificarea vârstei de pensionare! Vicepremierul USR-PLUS anunță o nouă Lege a pensiilor

Deși ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că nu va fi modificată vârsta de pensionare, vicepremierul Dan Barna spune altceva.

Potrivit lui Barna, vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranța de viață. Dan Barna susține că România are nevoie urgentă de o nouă Lege a pensiilor pentru că sistemul actual nu va mai fi sustenabil în 7-8 ani, în condițiile în care generația celor numiți „decreței” se îndreaptă spre vârsta de pensionare.

Ceea ce există în programul ce va fi transmis Comisiei Europene este un angajament foarte clar al României în ceea ce privește reglementarea unei noi legi a pensiilor. Așa cum este reglementat în momentul de față, este foarte clar că în 7-8 ani sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil pentru că acele generații consistente ies la pensie iar numărul de persoane din generațiile ulterioare este din ce în ce mai scăzut. Este clar că sistemul nu mai poate fi sustenabil pe actuala structură”, a afirmat Dan Barna, la Digi 24.

Din aceste motive, susține vicepremierul, România are nevoie de o reformă a pensiilor iar detaliile acesteia au fost și sunt în continuare discutate în cadrul Guvernului, fără a fi luată încă o decizie.

Este necesară o reformă a pensiilor. Cum arată această reformă, cum arată acest sistem prin care echilibrăm pensiile în România este subiectul discuțiilor. Evident se discută toate scenariile. Nu s-a luat încă o decizie și nu avem o decizie asumată în momentul acesta, tocmai de aceea nu spun că se va face într-un fel sau altul.

Este foarte clar că până în 2026 trebuie să avem o reglementare în care vârsta de pensionare să fie legată de ceea ce înseamnă speranța de viață”, a mai adăugat Dan Barna.

Deși speranța de viață din România este mai mică în comparație cu cea din alte țări, astfel că vârsta de pensionare ar trebui să scadă, nu să crească, Barna susține că nu trebuie să ne comparăm cu alte țări.

Nu trebuie să comparăm date dintr-o țară și să le aplicăm în cealaltă țară. Noi discutăm de evoluția speranței de viață în România, comparativ tot cu România. Degeaba ne comparăm cu suedezii sau cu japonezii, că nu este relevant. Discuțiile se poartă pe datele, cifrele și demografia in România”, a explicat Dan Barna.

Speranţa de viaţă a românilor este una dintre cele mai mici din Europa, de 75,9 ani, comparativ cu media europeană de 78,2 ani.

Vezi și

Românii nu vor avea minivacanță de 1 iunie! Raluca Turcan, soluție pentru cei care vor liber luni

Informații importante! Toți cei care vor să își cumpere vechime pentru pensie sunt vizați

EXCLUSIV Cutremur în sistemul bugetar, după ce s-a aflat că există angajați care cumulează ilegal pensia cu salariul! Directorul ANIF: ‘Este o situație fără precedent’

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *