Ieșire de ultimă oră a Alinei Gorghiu, după declarația lui Vasile Dîncu: ‘Excludem orice colaborare la guvernare cu PSD’

Alina Gorghiu (PNL) a reacționat la declarația făcută de Vasile Dîncu privitoare la o eventuală colaborare PSD-PNL, până în 2024.

Gorghiu a precizat că PNL-ul exclude orice colaborare la guvernare cu PSD.

Am citit o declarație a domnului Vasile Dâncu și cred că e necesară o clarificare: EXCLUDEM ORICE COLABORARE LA GUVERNARE CU PSD. Explicația pe scurt:
✔În Parlamentul României există deja o majoritate sănătoasă, de dreapta, stabilă, în jurul PNL și votată de români.
✔PNL a desemnat în forurile statutare un prim-ministru liberal care a lansat un plan pentru reformele blocate până acum chiar de PSD!
✔Premierul Cîțu a prezentat proiectul politic PNL2024 care prevede o continuitate a guvernării de dreapta, pe baza valorilor liberale, FĂRĂ PSD, pentru următorii 8 ani.
✔Acest proiect politic va fi prezentat Congresului PNL.
✔România are nevoie de acești 8 ani de liberalism – ca să aducă politici liberale în economie, să facă investiții și să schimbe mentalitățile. Din 25 septembrie, construim România liberală!
#RomaniiTrebuieSaStie”, este mesajul lui Gorghiu.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Vasile Dîncu a afirmat că, până în 2024, PSD-ul nu exclude o colaborare cu PNL.

Nu exclud o guvernare cu PNL până în 2024, dar nu în condițiile de acum, să fim tractați de locomotiva Cîțu sau de un alt premier liberal”, a spus Vasile Dîncu.

Recent, într-un interviu acordat Bugetul.ro, Vasile Dîncu a explicat că, pentru moment, nu se pune problema unei colaborări cu PNL.

ED: Să-nțeleg că nu ați spune NU unui pact cu PNL, unui nou USL?

VD: În situația dată nu putem să facem, în acest moment, un pact cu un partid care a avut singurul mesaj din campanie acela că „Luptăm cu PSD”, că „dușmanul nostru este PSD” sau care a asociat criza pandemică cu PSD. A spus, la un moment dat, reprezentantul cel mai autorizat al Dreptei din România că „avem război cu COVID-ul și cu PSD”. Dar niciodată, atunci când este vorba de a răspunde unei nevoi sociale, a unei nevoi de dezvoltare, nu trebuie să spui niciodată. Eu cred că nu e vorba de cazul nostru și al PNL. Este vorba în general. Partidele care recunosc valorile democrației au dreptul și uneori este nevoie să se asocieze pe proiecte și pe priorități. Nu trebuie să mai facem USL-ul, de exemplu, dar putem împreună cu toate celelalte partide, care sunt parlamentare sau care sunt validate democratic, să construim un plan de reconstrucție a României cu câteva tendințe pe care să le respectăm în următorii 15 ani, indiferent cine vine la Putere. Putem sprijini, de asemenea, guverne care sunt minoritare. PSD-ul a fost sprijinit în 2000, când am intrat eu în Guvern, a fost sprijint de PNL, pentru că eram guvern minoritar. După aceea, PNL-ul, în anul următor, a rupt protocolul cu noi și noi ne-am continuat guvernarea cu resursele de atunci. Dar este normal ca din când în când să ne gândim la România, iar România este mai importantă decât partidul politic și asta trebuie să o știe și Dreapta, și să o știe și Stânga. Oricum, noi nu ne vom asocia, în acest moment, în orice combinație. Noi ne facem calea de Opoziție. Nu o să intrăm în Guvern, pe ușa din dos, așa cum se vorbește în underground-ul politicii. Dar evident că PSD este interesat de România și de lucrurile care în mod democratic se pot face. Am cerut să facem un pact pentru Sănătate sau mai demult am inițiat un pact pentru Educație, în care să lucrăm alături de celelalte partide, chiar dacă nu facem parte din Guvern, să lucrăm pe marile proiecte. Eu cred că toată lumea înțelege că a căuta să găsim doar dușmanul în politică este pierzător pentru națiune. Trebuie găsite punctele de consens.

Vezi și INTERVIU EXCLUSIV cu Vasile Dîncu: ‘După Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR, cu siguranță, PSD-ul va reveni la guvernare. Este o chestiune de timp’

„ED: Practic, ați fi de acord cu un Guvern de uniune națională?

VD: În acest moment, nu se sunt de acord cu asemenea idei, pentru că avem o guvernare. Această guvernare trebuie să înceapă să facă ceva pentru România, să-și facă programul. Noi vom folosi toate mijloacele posibile democratic, pentru ca să-i monitorizăm, să-i criticăm și să-i dăm jos, dacă putem, dar atunci vom veni cu programul nostru de guvernare. Până atunci, ei trebuie să găsească soluții. Președintele și-a dorit „Guvernul Meu”, cum a spus domnia sa. Au promis oamenilor, chiar dacă n-au câștigat alegerile, că vor face o reformă. Trebuie să și facă asa, pentru că, deocamdată, au trecut 6 luni, am mai avut un guvern de un an și câteva lun,i și au fost numai bătălii pentru împărțirea Puterii. Și pe mine, ca ideolog al Stângii sau ca unul din conducerea PSD, mă interesează ca oamenii să vadă care este potențialul de guvernanță pe care îl are o Coaliție de Dreapta în România, pentru că, altfel, Coalițiile de Dreapta român și „Feți-Frumoși” care au evoluat foarte frumos pe scenă. Deocamdată, atunci când au fost guverne de Dreapta, dacă ne uităm la un grafic, vedem că am avut o scădere economică. Când au fost guverne de Stânga, cu greșelile lor, cu critica pe care n-au știut să o dezamorseze, a fost creștere economică. Vrem și noi un guvern de Dreapta care conduce efectiv, că, deocamdată, nici n-au început să conducă. De ce să vorbim de guverne de uniune națională sau de coaliții mai mari, când nici n-a început să lucreze bine Guvernul Cîțu? Vrem să-l vedem la treabă! Apoi, vor ști și oamenii cum să voteze mai bine.

ED: Pe cine vedeți viitorul președinte al României?

VD: Este timp foarte mult până atunci. De 30 de ani, noi am făcut sondaje și ne uitam la ce am sondat noi cu 3-4 ani înainte de alegeri și niciodată nu erau candidații care au ajuns până la urmă la final. În acest moment, nu știm cine va fi. S-ar putea ca acei candidați pe care îi presupunem noi analiștii sau dumneavoastră, jurnaliștii, să nu fie în bloc-starturi. Este o cursă de anduranță între partide, între proiecte. Eu cred că va fi un președinte dat de PSD, un președinte care va veni cu un proiect. Nu neapărat un „tătuc” care va spune că va duce lapte și miere sau oamenii vor crede că acest om va schimba România prin propria lui acțiune, ci un om cu un proiect extraordinar, un om credibil și cu un proiect foarte bun pentru România, un proiect de viitor, convingător, care să aibă o viziune pe care să o transmită oamenilor și cred că noi, PSD, probabil în coaliție cu o parte din societatea civilă vom putea să dăm României un președinte. Deocamdată, nu pot vorbi despre nimeni, pentru că nu există în mod direct niciun candidat pentru asta. Noi o să avem în partid și o consultare internă, nu știm de ce factură va fi, dar s-ar putea să fie foarte extinsă, cu privire la omul care reprezintă cel mai bine nu numai PSD-ul, dar și societatea. O să încercăm să vedem care va fi profilul acelui candidat care să nu se rezume numai la voturile Partidului Social Democrat, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu președinții PSD, ci să fie un om care să poată reprezenta o parte și mai largă a societății. Sper că vom avea înțelepciunea, îndrăzneala și anduranță să lucrăm la un asemenea proiect care va fi câștigător cu siguranță.”

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *