Ion Cristoiu, despre Florin Cîțu: ‘N-a înaintat nici cu un centimetru pe frontul cuceririi primarilor și baronilor locali’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”de la înscrierea în cursă a lui Florin Cîțu au trecut deja 30 de zile. La început, Florin Cîțu părea sigur câștigător al competiției. Încetul cu încetul el și-a consumat minimul rezervor de carburant politic”. 

”La emisiunea căreia, nu fără umor, Ionuț Cristache îi spune România9 care se difuzează la 5, am abordat miercuri, 30 iunie 2021, intervenția lui Florin Cîțu în Parlament, la dezbaterea Moțiunii de cenzură. De la un capăt la altul, discursul a stat sub semnul unui cucurigu-gism rar întîlnit în politica postdecembristă. În unele momente ale vremii sale, doar Corneliu Vadim Tudor se mai bătea cu pumnul în piept într-un autocult al personalității gata să cadă dintr-o clipă într-alta în ridicol. Astfel Florin Cîțu s-a autoprezentat mai întîi drept politicianul de care PSD-iștii se tem de moarte și, de aceea, fac orice ca să-l dea jos de la Palatul Victoria:

„Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor, o amenințare și o vedem și în această moțiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colaborări de orice formă cu PSD. Toți românii trebuie să știe că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Știți deja ce fel de politician sunt și știți că niciodată, dar niciodată, nu aș susține, nici măcar în glumă, să dau jos propriul guvern, ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins și voi respecta pînă la capăt principiile și valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba vă supărați! Vă mințiți singuri!”

Nu cred că PSD-ul și-ar dori pe altcineva decît Florin Cîțu la Palatul Victoria. Premierul e atît de nevolnic nu numai în actul guvernamental, dar și în actul oral, el nereușind nici acum, după mai multe luni de ieșiri în public, să scape de jenantul obicei de a suge toate cuvintele, chiar și cele pline de consoane, încît orice partid de Opoziție, interesat în menținerea Puterii și-l dorește cît mai mult în fruntea Guvernului. Dar chiar și în afara acestui contrast între realități și părerea lui Florin Cîțu, orice om de bun simț își dă seama că această cucurigu-gire, această desfășurare a cozii de păun ca să impresioneze păunițele e penibilă prin raportarea la modestia pe care o mărturisește în public, de regulă, exact omul puternic, conștient de personalitatea sa.

A venit apoi lăudăroșenia în chestiunea cursei pentru șefia PNL. Florin Cîțu a anunțat de pe acum, cu trei luni înainte de Congres, că el e cîștigătorul:

„După 25 septembrie va fi și mai rău pentru dumneavoastră. Am tranșat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpați! Și această moțiune, ca și cele de anul trecut, se referă doar la persoana mea. Ați dezvoltat o obsesie personală, vă e frică.”

Nu e o ieșire de moment, provocată de excitația stîrnită de Moțiunea de cenzură. E a nu știu cîta oară cînd Florin Cîțu se proclamă de pe acum învingător.
Cum se explică această permanentă cădere în ridicol, prin declarații de tipul Croitorașul cel Viteaz cu acces la media?
Ionuț Cristache a susținut, în emisiune, că e vorba de o părere prea bună pe care o are despre el însuși premierul Florin Cîțu.

Eu i-am răspuns printr-o întrebare:
– Știți care e cea mai mare dramă a unui regizor cînd lucrează cu un actor lipsit de talent?
E faptul că respectivul nu trece o clipă prin filtrul personalității sale o indicație regizorală.
Actorii de talent distribuiți într-un rol îl intuiesc rapid din punct de vedere omenesc.
Ei n-ar accepta în veci ca Hamlet să se scobească în nas, iar Julieta să viseze în balcon să-i crească o strașnică pereche de mustăți.
Actorul fără pic de talent îndeplinește sîrguincios orice indicație regizorală.

La fel se întîmplă și cu politicienii.
Politicienii ajunși șefi își fac rost de consultanți. Consultanții – evident, contracost – îi dau politicianului sfaturi ce să facă și ce să spună într-o anumită împrejurare. Cam așa cum îi spune actorului regizorul cînd trebuie să dea viață unui personaj. Politicianul de talent sau mai precis Politicianul (cu p mare) trece prin filtrul propriei personalități sfaturile consilierilor. Pe unele le ascultă. Pe altele, nu. Florin Cîțu are o armată de consilieri înzestrați cu laptopuri și cu conturi în bancă, în creștere prin contractele semnate cu clientul de la Palatul Victoria.

Mai mult ca sigur, aceștia l-au sfătuit că un instrument de bătălie politică îl constituie cultivarea imaginii de învingător. Da, cultivarea imaginii de învingător e o tehnică de bătălie politică.
Cu o singură condiție:
Ca figurația Învingătorului să-l prindă pe politician. Pe Florin Cîțu această figurație nu-l prinde. Începînd cu înfățișarea și terminînd cu vorba, Florin Cîțu trece mai degrabă un pirpiriu, un sărman, un ins fragil decît un voinic, un viteaz, un uriaș.
Un ins cu un minim talent politic ar fi refuzat să îndeplinească în public rolul de Ghilgameș cînd el nu e decît un Statu Palmă Barbă Cot.

Nu știu care au fost argumentele pentru care Gruparea reformistă l-a ales drept contracandidat al lui Ludovic Orban pe Florin Cîțu. Sigur e că în ianuarie 2021, cînd Rareș Bogdan a dezvăluit existența unei Grupări reformiste, care-și propunea înlăturarea lui Ludovic Orban din funcția de președinte al PNL, candidatul Florin Cîțu nu se număra printre opțiunile Grupării. La început, opțiunea pentru Florin Cîțu a părut ca o lovitură dată de Grupare. Ca premier, Florin Cîțu avea multe avantaje față de oricare alt lider PNL în confruntarea cu Ludovic Orban. S-a luat în considerare expunerea publică în calitate de premier, avantaj important pentru un ins mai puțin cunoscut cum era Florin Cîțu; Posibilitatea de a cuceri primarii și baronii locali ca posesor al pixului guvernamental; Imaginea de om nou, menit a aduce un suflu proaspăt în PNL.

De la înscrierea în cursă a lui Florin Cîțu au trecut deja 30 de zile. La început, Florin Cîțu părea sigur cîștigător al competiției. Încetul cu încetul el și-a consumat minimul rezervor de carburant politic. Proiectul de partid s-a redus la o banală înșiruire de clișee. În luna care a trecut, Florin Cîțu n-a înaintat nici cu un centimetru pe frontul cuceririi primarilor și baronilor locali. Ludovic Orban are în această bătălie avantajul cunoașterii PNL. Florin Cîțu, nou în partid, fără nici o legătură cu structurile PNL, avea avantajul noutății, al vedetei pe care o descoperă o țară întreagă. Așa cum s-a întîmplat cu Emmanuel Macron. Acest avantaj s-a pierdut pe parcurs. Asta în timp ce Ludovic Orban pare a crește de la o zi la alta.
Să nu-și dea seama Gruparea Reformistă din PNL că Florin Cîțu e un pariu pierdut deja?!”

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *