Ion Cristoiu: ‘Înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO e o victorie strict electorală a unui partid’

 Ion Cristoiu: ‘Înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO e o victorie strict electorală a unui partid’

Jurnalistul și Publicistul Ion Cristoiu că ”Înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO e o victorie strict electorală a unui partid. Cu excepția faptului că înscrierea le-a sporit USRPLUS-iștilor beția de a dărâma, înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO n-a schimbat nimic în România pe cât de reală, pe atât de amărâtă”.

”După cum era de așteptat, fiind vorba de un subiect de controversă pe cît de isterică, pe atît de fără rost, înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO a iscat o gălăgie mediatică uriașă din care cu greu s-au putut desprinde uralele de bocete. Uralele sînt ale politicienilor din USPLUS. Bocetele ale politicienilor din PSD.

Din punct de vedere electoral, uralele celor de la USRPLUS sînt îndreptățite. Partidul lui Dan Barna a avut înscrisă între obiectivele de campanie transformarea Roșiei Montane într-un muzeu în aer liber. Victoria – pentru că victorie rămîne, din punct de vedere electoral, decizia UNESCO – a fost rezultatul unei bătălii duse de USRPLUS cu alte partide politice. Nu e vorba de partide din Opoziție, ci de partide de la Guvernare, mai precis de PNL.

Înscrierea Roșiei Montane a fost, din punctul de vedere al UNESCO, o simplă procedură. Primejdia, pentru USRPLUS, consta în posibilitatea ca Guvernul Cîțu să retragă propunerea României. Ar fi fost și din punct de vedere legal îndreptățită retragerea. Propunerea a fost trimisă de Guvernul sinistru al lui Dacian Cioloș pe cînd acesta se afla cu un picior în groapă. Pe fondul zgomotului produs de plecarea de la Victoria a miniștrilor care pînă mai ieri vindeau telefoane mobile pe internet, Dacian Cioloș a înaintat propunerea în numele unui guvern lipsit de legitimitate.

Deși ar fi fost tentat să retragă propunerea, Florin Cîțu a renunțat, evident, după o încercare timidă. ONG-urile, care prelungesc în stradă politica USRPLUS din cabinete, se pregăteau de mare tărăboi.

Pentru USRPLUS e nu numai o mare victorie, dar și un impuls pentru a continua o politică rezumată la obiective fără nici o legătură cu România reală.

Așa cum s-a văzut pînă acum, din septembrie 2020, în cazul aleșilor locali, și din decembrie 2020, în cazul miniștrilor, ca partid de guvernare, USRPLUS n-a reușit să facă nici un podeț. România e mai departe o țară din Lumea a treia prin raportare la civilizația europeană. Ea are nevoie, pentru ajunge cît de cît din urmă țările dezvoltate, de investiții.

Investiții în infrastructură, în spitale, în străzile din marile orașe, dar mai ales în zonele rurale, aflate din punctul de vedere al confortului în secolul al XIX-lea. Schimbările materiale cer politicienilor de la guvernare o strădanie greu de susținut de un politician de la USRPLUS.

USRPLUS e partidul like-urilor pe Facebook. Nimic nu e mai ușor în România decît să obții like-uri pe Facebook. Angajezi, precum Clotilde Armand, un așa-zis război cu Mafia.

Toate facebookistele leșină cînd citesc postările Clotildei Armand de pe frontul Gunoiului. E drept, leșină și pentru că putoarea gunoiului, neridicat numai și numai pentru ca România să aibă o Jean dʼArc a rețelelor sociale, le ajunge la năsuc. De cînd a ajuns primar, Clotilde Armand n-a făcut nimic pentru condițiile de viață ale locuitorilor din sectorul unu.

Miniștrii USRPLUS s-au rezumat și ei la acțiuni avînd drept scop exclusiv sporul de like-uri. De la învestirea Guvernului Cîțu, ministrul din partea USRPLUS a reușit să dărîme cu ajutorul răngii chioșcurile din stațiile de metrou. Ministrul Drulă, autorul acțiunii, e un brav colaborator al DNA. S-a întîmplat ceva bun în viața bucureștenilor? Firește că nu. Chioșcurile de la care călătorii își cumpărau cele de trebuință au dispărut.

Nu le-au luat locul alte magazine. Nici nu era cum. Pentru construire se cere efort. Pentru dărîmare nu-ți trebuie efort. Nu-ți trebuie nici minte. E suficientă ranga! Cu ce s-a îmbunătățit viața românilor grație muncii depuse de ministrul USRPLUS? Cu nimic. De la învestire, USRPLUS luptă pentru desființarea SIIJ. N-a reușit. Presupunînd că-i reușea, prin ce s-ar fi îmbunătățit viața românilor?

La fel putem spune și despre înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Schimbă ea cu ceva viața românilor din zonă și a românilor în general? Suferind de o trăncăneală acută, Dan Barna, șeful USRPLUS, a vorbit despre cum va deveni zona un paradis al industriei turistice. Să fim serioși? Sînt în România și alte monumente romane decît minele de aur. Se omoară turiștii străini după ele? Nu se omoară. Cine dracu vine în zonă, într-o Românie fără infrastructură și fără alte atracții pentru occidentali decît fetițele? Nu se omoară nici românii. Asaltul asupra mănăstirilor din Nordul Moldovei e cu precădere religios și nu cultural. Înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO e o victorie strict electorală a unui partid.
Pentru România reală nu-i nici o victorie.

Bocetele au fost justificate prin aserțiunea că astfel aurul de la Roșia Montană va rămîne pe veci neexploatat. Ar fi fost exploatat dacă Roșia Montană nu devenea muzeu de tip USRPLUS? Nici vorbă. Exploatarea a fost concesionată unei firme dubioase. Nu cred că ea ar fi făcut ceva pentru scoaterea și a unui gram de aur. Cît despre statul român, nu cred că se iluzionează cineva c-ar fi exploatat aurul. Prin urmare, nici retragerea propunerii n-ar fi adus ceva bun în viața românilor.

Cu excepția faptului că înscrierea le-a sporit USRPLUS-iștilor beția de a dărîma, înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO n-a schimbat nimic în România pe cît de reală, pe atît de amărîtă”, conform cristoiublog.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *