Ion Cristoiu: ‘România a obținut pe de-a moaca 80 de miliarde de euro, Klaus Iohannis n-a încetat să viseze public, cu glas tare, la ce vor face și vor drege românii cu acești bani’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”Că odată acceptat PNRR de către Bruxelles România va fi monitorizată dacă îndeplinește angajamentele de înghețare a pensiilor, de înghețare a salariilor și de creștere a taxelor. Ca și în cazul MCV nu va avea importanță ce guvern e la Victoriei. Angajamentele de austeritate severă vor trebui respectate și de Guvernele PSD”.

”Vineri, 28 mai 2021, președintele Klaus Iohannis a susținut de la Cotroceni o Declarație de presă. De regulă, declarațiile și conferințele de presă se țin după asfințitul soarelui. Dacă ar trăi, Eugen Barbu ar sări de la locul lui pentru a spune:
După apusul soarelui se țin conferințe de presă și se bea.

Se bea, scria undeva marele prozator, deoarece după ce te faci criță, te duci la culcare. Conferințele de presă – spun analiștii – se țin după asfințitul soarelui, pentru că abia atunci începe ceea ce televiziunile numesc Prime time-ul. Eu spun că se țin după asfințitul soarelui, deoarece, asemenea băutului, după ce ții conferința să poți merge la culcare pentru a putea visa ochii galeși ai fătucelor atîrnătoare de microfon.

De ce a susținut Klaus Iohannis Declarația la ora 13 și nu după asfințitul soarelui?
Răspunsul ni-l dă calendarul. Nu calendarul Maia, ci calendarul gregorian, după care se țin la noi posturile și alegerile generale.

28 mai 2021 a căzut într-o vineri.
Și vinerea e ziua în care Klaus Iohannis rupe ușa de la birou pentru a da fuga în weekend. De ce n-a așteptat pînă luni după asfințitul soarelui, timp pentru care n-ar fi avut nici o problemă, deoarece pînă pe la prînz, cînd vine ora mesei servite de Lucian Pahonțu, șeful SPP, ajungea la Cotroceni de la Sibiu.

Față de întrebarea de ce vineri la 13, cea despre ziua de luni își găsește mai greu răspunsul. Pentru aceasta, se cere să-l vezi pe Klaus Iohannis dînd din mîini, mecanic, potrivit indicațiilor de regie de pe prompter (la el gesturile nu vin din suflet ci din cheiță, ca la o păpușă de tablă) și să-l auzi avansînd un lung șir de bla-bla-uri despre Cum vor schimba banii primiți prin PNRR fața României. Unii dintre noi, mai în vîrstă, care l-am apucat pe Nicolae Ceaușescu ținînd Raportul la Congresul XIV din noiembrie 1989 n-am avut nevoie să-l ascultăm pe Klaus Iohannis înfățișînd românilor Tabloul României post Pandemie. Un tablou ce poate fi rezumat la versurile: „Viitor de aur / Țara noastră are / Și-i prevăd prin secole a ei înălțare”.

Nu numai cei în vîrstă, care l-au apucat pe Nicolae Ceaușescu, puteau să nu-l asculte pe Klaus Iohannis schițînd tabloul Viitorul luminos al Patriei. Și tinerii puteau face acest lucru, fără să piardă nimic. Tabloul unei Românii care înflorește prin conectarea la țeava cu bani de la Bruxelles așa cum un balon se umflă și se colorează prin conectarea la o gură care suflă vajnic. Din iulie anul trecut de cînd ne-a anunțat că, urmare a nedormirii sale de două nopți și două zile, România a obținut pe de-a moaca 80 de miliarde de euro, Klaus Iohannis n-a încetat să viseze public, cu glas tare, la ce vor face și vor drege românii cu acești bani. S-a întrerupt din visarea cu ochii deschiși despre folosirea banilor doar înaintea alegerilor parlamentare, cînd tot așa, ne-a vorbit de o Românie post ceva (atunci era post alegeri și nu post pandemie) care va fi alta, de nerecunoscut peste noapte, cînd PNL va cîștiga alegerile. PNL n-a cîștigat alegerile și, așadar, România post electorală a rămas neschimbată. Acum Klaus Iohannis e sigur că vor veni banii și astfel își permite să reia visarea cu ochii deschiși.

De ce vineri la 13 și nu luni, spre seară?
În demult obositul discurs despre cum vor rezolva banii de la Bruxelles ce n-a rezolvat România de la Carol I încoace, a apărut vineri, 28 mai 2021, un element nou:
Reformele.

Pînă vineri, 28 mai 2021, pentru Klaus Iohannis PNRR însemna doar fericirea românilor de a cheltui 30 de miliarde de euro.
Vineri, 28 mai 2021, plăcerii de a cheltui i s-au adăugat suferința Reformelor.

Klaus Iohannis a vorbit în premieră de reformele pe care trebuie să le facă România în schimbul banilor. În comentariul de ieri am arătat că reformele pe care românii vor avea nefericirea să le îndure împreună cu fericirea de a trăi în țara post Pandemie visată de Klaus Iohannis sînt înghețarea pensiilor, reforma administrației cu înghețarea salariilor, creșterea taxelor.

Aceste reforme sînt angajate de Guvernul României prin PNRR. O dată aprobat PNRR de către Bruxelles, reformele de austeritate violentă vor fi obligatorii pentru România. Șchioapătă Guvernul în aplicarea uneia dintre ele? Toți banii pentru PNRR sînt tăiați!
PNRR va deveni astfel un al doilea MCV.

Și știți care-i nenorocirea?
Că odată acceptat PNRR de către Bruxelles România va fi monitorizată dacă îndeplinește angajamentele de înghețare a pensiilor, de înghețare a salariilor și de creștere a taxelor. Ca și în cazul MCV nu va avea importanță ce guvern e la Victoriei. Angajamentele de austeritate severă vor trebui respectate și de Guvernele PSD.
Că aceste reforme vor fi incluse în PNRR Klaus Iohannis știa de multă vreme. Știau și guvernanții. Numai că toți le-au ascuns pentru a putea întreține euforia tembelă a unor bani veniți fără nici o condiție.

Pînă luni, 31 mai 2021, PNRR trebuie depus la Bruxelles.
Așadar, cel tîrziu luni, PNRR nu va mai putea fi ținut secret. Dat publicității, Documentul va dezvălui reformele dure pe care trebuie să le facă România.

Klaus Iohannis știe că pînă luni vor fi date în vileag reformele.
Și a ieșit vineri, la ora 13, pentru a vorbi despre reforme învelindu-le în staniolul sclipitor al României post pandemice”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *