Ministrul Justiției, Stelian Ion, are nevoie de ajutor: ‘Voi încerca să îi conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluție. Este important să reușim să desființăm SIIJ’

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că raportul MCV publicat marţi de Comisia Europeană este scris într-o notă pozitivă şi a subliniat că este important ca politicienii să găsească soluţii pentru desfiinţarea „grabnică” a Secţiei speciale.

„Au fost monitorizate toate mişcările noastre în plan legislativ. Raportul, ca de obicei, reprezintă o imagine fidelă şi obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Aş sublinia în termeni generali că nota în care este scris acest raport este o notă pozitivă. Se remarcă progresele şi din anul 2020 şi de la începutul acestui an şi suntem încurajaţi să mergem pe această linie în continuare, stabilind foarte clar că avem ca obiectiv, noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV. Este important să păstrăm această linie care este una corectă”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a reiterat necesitatea desfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, amintind faptul că instanţele din România au început deja să dea soluţii în baza deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„La subiectul desfiinţării SIIJ, este de remarcat faptul că, în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern şi trimis către Parlament. Se observă că nu se referă în acest raport, în niciun fel, membrii Comisiei, la necesitatea impunerii unor garanţii suplimentare odată cu desfiinţarea SIIJ. Este o chestiune pe care aş vrea să o pun în context local, pentru că, în urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanţele noastre judecătoreşti au început să dea anumite soluţii. Mă refer la Curtea de Apel Piteşti, potrivit căreia înfiinţarea SIIJ nu se justifică şi chestiunile acestea implică foarte multe complicaţii pe viitor.

Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. De asemenea, nu putem aştepta doar de la justiţie de a ne rezolva aceste probleme. Ca atare, este foarte important, ca politicieni, să găsim soluţii pentru desfiinţarea grabnică a acestei SIIJ. Eu consider în continuare că proiectul Guvernului este cel corect şi voi încerca să îi conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluţie. Este important să reuşim să desfiinţăm această Secţie”, a afirmat Stelian Ion, informează agerpres.ro

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *