Connect with us

Nelu Tătaru: ‘Ne propunem să dezvoltăm situaţia stării de sănătate a românilor’

Economic

Nelu Tătaru: ‘Ne propunem să dezvoltăm situaţia stării de sănătate a românilor’

Ministrul Sănătăți, Nelu Tătaru, a precizat, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PNL, că reforma în sănătate trebuie să fie una din temelii şi ca să poată fi îndeplinit acest lucru partidul îşi propune ca finanţarea sistemului de sănătate publică din România să ajungă la 6% din PIB, în anul 2024. 

„Vorbim de programul de guvernare al PNL, vorbim de modernizarea României. Ţin să menţionez că sistemul de sănătate publică a furat un pic startul. A furat de nevoie acest start şi fără a intra prea adânc în amănunte ţin să spun că încă de la preluarea guvernării am fost nevoiţi să modernizăm. Am început cu un examen de rezidenţiat pe care predecesorii noştri voiau să îl amâne, unde 7.000 de colegi de-ai mei au intrat în pregătire pentru specialităţi.

Am continuat cu o evaluare a investiţiilor care au rămas în urmă. Veneam cu nişte promisiuni de 8 spitale regionale, veneam cu promisiuni de 27 de spitale judeţene, renovate sau construite. Deşi a venit o pandemie, cea mai mare criză sanitară a României moderne, în toţi aceşti timpi pe care i-am desfăşurat ba în spitale, ba printre bolnavi, ba printre colegii noştri care erau şi sunt în continuare în prima linie, dar în acelaşi timp am reuşit să semnăm şi contracte pentru 3 spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova”, a declarat Nelu Tătaru, joi la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PNL pentru următorii 4 ani.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre realizările Guvernului Orban în aceste 12 luni, printre care se numără semnarea contractelor pentru spitalul din Sibiu şi Braşov, care vor fi dezvoltate prin parteneriat public-privat sau printr-un plan de rezilienţă.

„Într-un an destul de greu, într-un an în care a trebuit să ne adaptăm lună de lună la evoluţia acestei pandemii, am reuşit să încheiem şi contracte, cum ar fi spitalul din Sibiu, spitalul din Braşov, dezvoltate pe un plan de rezilienţă sau pe un parteneriat public-privat. În toată criza am continuat să evaluăm un sistem medical, în toată criza am continuat să vedem în viitor. Ce ne propunem? Ne propunem să dezvoltăm situaţia stării de sănătate a românilor.

Ne propunem să dezvoltăm acea siguranţă pe care nu am avut-o, dar pe care vrem să le-o dăm românilor. În acest context, gândim o infrastructură spitalicească. Suntem în momentul în care ne gândim să construim până în 2024 aceste trei spitale regionale. Suntem în momentul în care ne gândim ca alte zece spitale să fie construite de la zero. Suntem în momentul în care dezvoltăm, extindem şi renovăm alte 25 de unităţi sanitare. Gândim o reformă în sănătate, o reformă care trebuie să fie din temelii. Această reformă pleacă şi de la o finanţare în sistemul de sănătate publică românesc care, prin acel buget multianual, să ajungem în 2024 la 6% din PIB.

Dezvoltăm în acelaşi timp şi o finanţare a sistemului medical, prin acele asigurări complementare sau suplimentare. Sunt finanţări care credem şi sperăm să scoată din această greu încercată misiune în care ne zbatem de 30 de ani. Suntem într-un moment în care gândim că medicina preventivă trebuie să ia locul medicinei curative.

Suntem în momentul în care gândim dezvoltarea medicinei primare, a medicinei în ambulator şi subvenţionarea acesteia cu 10% până în 2024, din Fondul Unic pentru Asigurări de Sănătate”, a completat Tătaru, informează news.ro

Continuă să citești
S-ar putea să-ți placă și...
Click să comentezi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Economic

To Top