Obezitatea la animale de companie: cum o combatem?

Din ce în ce mai mult, obezitatea este o problemă în creștere nu numai în rândul oamenilor, ci și în rândul animalelor de companie. Câinii și pisicile pot deveni, la rândul lor, supraponderali și, conform ultimelor studii, aceasta afecțiune afectează deja 51% dintre câini și 44% dintre pisici.

Dar ce factori influențează această creștere a obezității în cazul pisicilor? Pe de o parte, rasa – pisica comună europeană cu păr scurt este, de exemplu, una dintre cele mai predispuse să o sufere -, starea fiziologică – precum sterilizarea -, anumite tulburări endocrine precum hipotiroidismul, hiperadrenocorticismul (sau sindromul Cushing) sau diabetul zaharat, sexul (felinele masculine au mai multe șanse de a avea kilograme în plus) și vârsta (cu cât sunt mai în vârstă, cu atât metabolismul încetinește).

Pet shop – oferte (eMAG)

Cu toate acestea, există și factori care nu au legătură cu starea fizică și de sănătate a felinei care afectează această creștere a obezității. Un studiu recent realizat de Purina a dezvăluit că unul din trei proprietari de animale de companie nu recunoaște când animalul lor este supraponderal, ceea ce sugerează, potrivit companiei dedicate îngrijirii animalelor de companie, „o lipsă de capacitate din partea lor de a detecta această problemă”.

Veterinarii avertizează că obezitatea crește riscul animalului de a suferi de boli precum diabetul zaharat, probleme ale tractului urinar inferior (FLUTD), artrită și osteoartrită, boli de piele, lipidoză hepatică, intoleranță la efort și probleme cardiace. Toate aceste motive importante pentru a încerca să vă monitorizați mai bine greutatea, să detectați la timp existența unei probleme și să mergeți la veterinar pentru a o trata.

Pe de o parte, controlul hranei felinelor, cu o dietă sănătoasă și echilibrată, va fi esențial pentru a obține această pierdere în greutate, dar, de asemenea, ca stăpâni, avem un alt avantaj important în mâinile noastre: promovarea activității fizice și a jocurilor. În cazul felinelor, experții recomandă dedicarea a aproximativ 30 de minute pe zi împărțite în 3 sau 4 momente de aproximativ zece minute fiecare. Motivul? Ca regulă generală, o pisică nu se va juca mult timp, de aceea este de preferat să nu o plictisim și să se joace de mai multe ori pe zi pentru a face joaca mai distractivă și mai atractivă. Dacă suntem constanți cu aceste practici, este posibil să vedem rezultate în una sau două luni.

Ce fel de jocuri putem juca cu pisica? Posibilitățile sunt nelimitate și multe dintre ele nu necesită, în plus, bugete mari. Le putem împărți în trei grupuri mari:

Jocuri de inteligență

Jocurile de inteligență sunt o resursă bună pentru a pune pisica în formă. Majoritatea oferă un stimulent – care poate fi o bucată de mâncare, o jucărie, un sunet care îi place – care motivează foarte mult pisica să se miște pentru a o obține. Unul dintre cele mai populare este așa-numitul kong, o jucărie pe care pisica trebuie să o scuture și să o miște pentru a primi bunătățile din interior (recomandat în acest caz, desigur, să fie ușoare). Există, de asemenea, ceva mai complex, cum ar fi benzi de joacă sau de vânătoare sau circuite.

Exerciții active

În acest tip de exerciții, implicarea stăpânului este esențială, deoarece devine un fel de antrenor pentru a obține motivația pisicii. Este recomandat să folosiți drept complement jucării pe care pisica le place în mod special – pisicile le iubesc, în general, pe cele care fac zgomote, au sunete sau lumini – dar putem recurge și la resurse de casă simple, ieftine și foarte atractive, cum ar fi bilele mici de hârtie argintie, o rolă de hârtie igienică, o minge de lână, o bandă de cauciuc, mișcarea unei frânghii sau ceva ce îi place ascuns sub cutie care alunecă pe podea.

Pet shop – idei și oferte

Să profităm de instinctul de vânătoare al pisicii, căreia, din fire, îi place să alerge și să prindă tot ce mișcă în fața ei. Și atenție, aveți mare grijă cu obiectele mici pe care le pot ingera sau cu pungile de plastic care pot prezenta un pericol de sufocare. De asemenea, nu se recomandă utilizarea excesivă a jucăriilor cu laser, deoarece animalul este deseori frustrat când vânează ceva ce nu poate prinde niciodată.

Dacă există spațiu în casă și aveți abilități de bricolaj, puteți crea, de asemenea, un circuit specific cu pasarele și rafturi fixate pe perete sau puteți investi într-unul dintre numeroasele modele care sunt vândute în magazine specializate de tip pet-shop.

Exerciții pasive

Și nu în ultimul rând, este posibil ca pisica să facă exerciții fizice aproape fără să-și dea seama, profitând de resursele unei case. De exemplu, dacă locuiți într-o casă cu două etaje, împărțiți porția de mâncare în două, astfel încât să fie nevoie să urce și să coboare scările, așezați castronul cu mâncare pe o piesă de mobilier cu o anumită înălțime, astfel încât să fie nevoită să sară dacă vrea să mănânce, răspândește jucăriile preferate prin diferite puncte și camere ale casei, astfel încât trebuie să facă mișcare pentru a le găsi… 

Și, bineînțeles, dacă există posibilitatea și dorința de a avea grijă de pisică așa cum merită, un coleg de joacă felin poate fi o altă opțiune excelentă pentru a o încuraja să se joace și să se miște.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *