Connect with us

Parlamentul European a cerut UE stimularea migraţiei legale ca soluţie pentru criza de lucrători creată de îmbătrânirea populaţiei

Economic

Parlamentul European a cerut UE stimularea migraţiei legale ca soluţie pentru criza de lucrători creată de îmbătrânirea populaţiei

Parlamentul European (PE) a cerut joi Comisiei Europene să elaboreze un pachet de propuneri menite să promoveze venirea legală a migranţilor extracomunitari care doresc să lucreze în UE, ca măsură de atenuare a efectelor negative ale îmbătrânirii populaţiei europene şi crizei forţei de muncă, anunţă PE într-un comunicat de presă.

Conform unei rezoluţii adoptate joi de legislativului european, acesta cere executivului comunitar să prezintă în termen de două luni un set de măsuri pentru ”facilitarea şi promovarea intrării (în UE) şi a mobilităţii în interiorul UE pentru lucrătorii migranţi legali din ţări terţe”.

Printre alte măsuri solicitate Comisiei Europene, europarlamentarii menţionează revizuirea reglementărilor în vigoare aplicabile rezidenţilor din statele terţe, pentru a li se permite deplasarea dintr-un stat membru în altul conform regulilor aplicabile cetăţenilor comunitari, iar numărul minim de ani de şedere în UE necesari pentru obţinerea permisului de rezidenţă pe termen lung să fie redus la trei ani, de la cinci ani în prezent.

PE propune de asemenea modificarea actualelor reglementări pentru lucrătorii sezonieri, astfel încât aceştia să poată sta fără loc de muncă trei luni fără a li se revoca permisul de şedere, potrivit Agerpres.ro.

”Europa se confruntă cu provocări demografice şi economice. Pentru a gestiona aceste provocări şi pentru a ne asigura că Europa poate fi puternică şi competitivă, avem nevoie de migraţie a forţei de muncă. Trebuie să facem mai atractiv pentru lucrătorii migranţi să vină în Europa şi avem nevoie să ajustăm sistemul astfel încât regulile să fie respectate”, explică eurodeputatul Abir Al-Sahlani, din grupul Renew Europe.

Parlamentul European consideră că o strategie în acest sens poate fi o soluţie în faţa îmbătrânirii populaţiei UE, în condiţiile în care, conform estimărilor sale, o treime dintre locuitorii blocului comunitar vor avea în anul 2050 vârste de peste 65 de ani.

Continuă să citești
S-ar putea să-ți placă și...
Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Economic

To Top