Raluca Turcan, despre proiectul ”România Educată”: ‘Eeste necesar pentru a da generațiilor următoare aceleași oportunități pe care le au tinerii din țările europene cu sisteme de educație eficiente și orientate către viitor’

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat pe pagina sa de Facebook, că ”Cel mai important obiectiv al ”României educate”, proiect asumat astăzi de Guvern, este acela că va permite tinerilor să intre pe piața muncii după finalizarea studiilor pentru că vor fi pregătiți într-o meserie”.

✅ ”România educată” este unul dintre cele mai importante instrumente de abordare a provocărilor cu care ne confruntăm acum pe piața muncii. Ritmul alert al inovării și tehnologizării și schimbările demografice au impact în toate sistemele de educație, care sunt obligate să se adapteze. Sunt provocări cu care nu se confruntă doar România și la care trebuie răspuns rapid și concret.
➡️ „România educată” înseamnă oameni educați și din ce în ce mai bine plătiți și, implicit, un sprijin pentru o pensie mai bună. Explicațiile despre contextualizarea proiectului sunt de prisos, în condițiile în care indicatori ca rata părăsirii timpurii a școlii și rata participării adulților la programe de învățare pe tot parcursul vieții arată decalaje ce trebuie recuperate rapid, cu efect major asupra pieței muncii. Totodată, statisticile vorbesc de la sine: România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește proporția de tineri cu studii superioare. Doar 1% din adulții din România recurg la cursuri de pregătire profesională, în condițiile în care media UE , înainte de pandemie, era de 11%.
➡️ În toate discuțiile pe care le am cu angajatorii, principala preocupare este lipsa forței de muncă suficient de calificată și de competitivă. Din toate aceste discuții reiese constant faptul că sistemul educațional românesc de astăzi a rămas mult în urma tendințelor de pe piața muncii și nu mai reușește să asigure absolvenți care să poată ocupa locurile de muncă cerute acum.
➡️ Cel mai important obiectiv al ”României educate”, proiect asumat astăzi de Guvern, este acela că va permite tinerilor să intre pe piața muncii după finalizarea studiilor pentru că vor fi pregătiți într-o meserie, vor dobândi competențe relevante pentru ceea ce se cere pe piață și, mai mult, vor fi deschiși către viitor prin oportunități de perfecționare și recalificare.

Prin parteneriatul dintre mediul economic și unitățile de învățământ se vor asigura nu doar locuri de muncă după terminarea școlii, ci și profesioniști în industrii esențiale pentru economie, care astăzi lipsesc de pe piața muncii.

Un sistem educațional modern și conectat la realitatea economică este o condiție sine qua non a combaterii sărăciei în muncă: înseamnă salarii mai mari, mai multă flexibilitate, un nivel de viață mai bun și, implicit, un sistem de pensii mai solid.

✅ Proiectul ”România educată” va fi transpus în perioada următoare într-un pachet legislativ. Acest pas este necesar pentru a da generațiilor următoare aceleași oportunități pe care le au tinerii din țările europene cu sisteme de educație eficiente și orientate către viitor.

Și revin la un obiectiv al MMPS despre care am mai discutat: o orientare mai pragmatică asupra serviciilor publice privind ocuparea. Ministerul Muncii se va concentra pe găsirea de soluții pentru forța de muncă neocupată și va folosi fondurile europene pentru a veni în sprijinul angajatorilor pentru a-și pregăti angajații în ariile profesionale cele mai căutate astăzi.

Amintesc de Programul Operațional Educație și Ocupare cu un buget de 3,9 miliarde de euro, program care va include o finanțare consistentă pentru măsuri de formare și ocupare. Toate aceste planuri: educație, angajare, pregătire continuă ca răspuns la schimbările din piața muncii se întrepătrund și se condiționează reciproc, iar reformele în educație promovate prin proiectul „România Educată” reprezintă singurul răspuns concret pentru a fi competitivi pe o piaţă a muncii în continuă schimbare”, a conchis Raluca Turcan pe Facebook.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *