Se reface coaliția? Ion Cristoiu: ‘O dată ajuns Florin Cîțu președinte PNL, atât el, cât și Klaus Iohannis, vor fi dispuși să negocieze cu USR PLUS. Ba chiar să dea de la ei ca să se poată reface Coaliția’

 Se reface coaliția? Ion Cristoiu: ‘O dată ajuns Florin Cîțu președinte PNL, atât el, cât și Klaus Iohannis, vor fi dispuși să negocieze cu USR PLUS. Ba chiar să dea de la ei ca să se poată reface Coaliția’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu susține că ”PNL și USR PLUS sînt condamnate să guverneze împreună și după acest episod de mahala politică. Nu pentru că se iubesc, ci pentru că n-au încotro. Rezultatele alegerilor parlamentare au dat o asemenea structură a Parlamentului încît nu există o altă combinație de putere decît PNL, USRPLUS, UDMR”.

”Spre deosebire de mulți confrați, majoritatea mai tineri, eu n-o să mă apuc să zbier, în cor cu jurnaliștii de casă ai USRPLUS și cu postacii trotinetiști ai partidului, că președintele încalcă Legea fundamentală a țării, Constituția, și că Gruparea reformistă din PNL își bate joc de democrație prin tertipurile puse la cale împreună cu PSD pentru ca Moțiunea de cenzură să n-ajungă la vot în Parlament.

Nu fac asta din două motive:

1) De ani întregi scriu că președintele încalcă Constituția. A încălcat-o punîndu-și Geaca Roșie pentru a îndemna protestatarii ilegali să dărîme Guvernul PSD, atacînd aproape zilnic un partid politic, PSD, implicîndu-se în campania electorală pentru scrutinul pe București, convocîndu-i la Cotroceni pe membrii Guvernului Cîțu. Nici liderii USRPLUS, nici jurnaliștii care le mănîncă din palmă, n-au reacționat la aceste abateri. Dimpotrivă, multe dintre încălcări au fost cu complicitatea liderilor USRPLUS și aplaudate de jurnaliștii din debara. Miniștrii USRPLUS, în frunte cu Dan Barna, au răspuns convocării anticonstituționale de la Cotroceni și, la ieșirea de la întîlnirea de lucru cu președintele, străluceau din cap pînă-n picioare, ca becurile cu led ale iluminatului public, de fericirea de a fi fost luminați de El Însuși. Cînd, în seara zilei de 10 august 2018, încălcînd Constituția, președintele a ieșit în spațiul public și a cerut procurorilor să deschidă dosar penal forțelor de ordine – deși în afara zbieretelor pe internet ale USRPLUS-iștilor – nu era la ora respectivă nici o dovadă a excesului de forță dinadins, pus la cale de liderii PSD, liderii USRPLUS și jurnaliștii lor au aplaudat abaterea președintelui. Iată-i acum descoperind indignați că Președintele încalcă Constituția.

2) Mișculațiile PNL-PSD menite a amîna pînă după 25 septembrie 2021, data Congresului PNL, dezbaterea Moțiunii de cenzură nu sînt o noutate în postdecembrism. Am fost folosite de regulă de Putere împotriva Opoziției. Acum, abaterile sînt folosite de o parte a Puterii împotriva celeilalte părți. Ca jurnalist simt nevoia să intervin cînd Opoziția e călcată în picioare de către Putere. USRPLUS nu e însă în Opoziție. N-am cunoștință de vreo declarație a lui Dan Barna potrivit căreia USRPLUS intră în Opoziție. Cunosc doar declarațiile zilnice ale liderilor USRPLUS că vor să rămînă la Putere, dar fără Florin Cîțu, că după debarcarea lui Florin Cîțu vor face o Coaliție de Centru-Dreapta tot cu PNL. Liderii USRPLUS zbiară pe toate drumurile că PSD refuză să voteze Moțiunea de cenzură. Păi de ce să voteze PSD Moțiunea lor de cenzură? Vrea USRPLUS prin această Moțiune să dea jos Guvernul și să intre într-un nou Guvern alături de PSD și AUR? Nu, nu vrea. USRPLUS vrea ca PSD să-i dea o mînă de ajutor ca să-și repare Onoarea ciobită prin debarcarea lui Florin Cîțu. Doar atît. Nici nu se gîndește la o nouă combinație guvernamentală. Nici nu se gîndește să intre în Opoziție.

E limpede că sîntem martorii unui scandal doar în interiorul Coaliției de Centru Dreapta. Un scandal în familie. Unul cu tărăboi, cu farfurii sparte, cu acuzații reciproce din consumul conjugal, dar un scandal în familie. Bine e în astfel de împrejurări ca oamenii normali să nu se bage într-un scandal de cuplu. Pînă la urmă cei doi se vor împăca și după atîta ceartă vor pune chiar de un copil, dat fiind că o ceartă strașnică într-un cuplu tînăr poate avea un rol afrodisiac.

La bodegi, și la televiziuni se pun pariuri că actuala Coaliție nu se va mai reface. Că partenerii au mers prea departe cu insultele, cu păruielile, cu dezvăluirile. Eu nu pariez pe un asemenea deznodămînt. Așa-zisa Criză politică nu e o criză politică. E un spectacol prost jucat pe o scenă dată cu motorină în fața electoratului celor două partide. Un electorat aflat în postura mahalalei care a ieșit la ferestre. Fiecare formațiune vrea să arate propriului electorat că se ține pe poziții, că nu cedează. PNL vrea să arate că merge pînă-n pînzele albe cu scoaterea USRPLUS de la Guvernare. USRPLUS vrea să arate că nu va ceda pînă cînd prin plecarea lui Florin Cîțu nu i se va da satisfacție. Fiecare formațiune e condamnată să se poarte așa din cauza alegerilor interne. Gruparea reformistă, sub conducerea lui Klaus Iohannis, l-a împins pe Florin Cîțu să fie Gigi Durul cu USRPLUS din două motive:

  • a) Să obțină voturile la Congres din partea delegaților încîntați că neoprogresiștilor li se dă, în fine, peste bot.
  • b) Să contracareze zvonurile lansate de Gruparea Orban că spre deosebire de el, Ludovic Orban, închinat Tradițiilor, Românescului și Bisericii, Florin Cîțu va angaja PNL pe un drum neoprogresist, ba chiar că se va uni cu USRPLUS.

Cele două note dobîndite din Scandalul provocat dinadins îi asigură lui Florin Cîțu victoria la Congresul din 25 septembrie 2021. Cu o singură condiție:
Să fie tot premier pe 25 septembrie 2021.

E un interes vital și al lui Klaus Iohannis ca Florin Cîțu să rămînă premier. Eșecul lui Florin Cîțu ar fi un mare eșec și pentru Klaus Iohannis. Și Klaus Iohannis n-are nevoie de eșecuri pînă în 2024. Sistemul e o haită. Dacă sîngerezi, te rupe în bucăți.
O dată ajuns Florin Cîțu președinte PNL, atît el, cît și Klaus Iohannis, vor fi dispuși să negocieze cu USRPLUS. Ba chiar să dea de la ei ca să se poată reface Coaliția.

USRPLUS e o formațiune și ea marcată de un război intern în perspectiva Congresului. Cei doi competitori – Dan Barna și Dacian Cioloș – nu-și pot permite decît să fie Dîrzi, Neînduplecați în cererea de demitere a lui Florin Cîțu. Pentru electoratul USRPLUS, ceea ce li s-a întîmplat miniștrilor USRPLUS nu se poate repara decît prin sacrificarea lui Florin Cîțu. Din acest punct de vedere, atît Dan Barna, cît și Dacian Cioloș se întrec în a fi cît mai anti Florin Cîțu și anti Iohannis.

După Congresul USRPLUS, noul președinte, indiferent cine va fi el, își va îngădui orice compromis pentru a păstra Coaliția.
Dacă n-ar fi așa, USRPLUS ar fi trecut de mult în Opoziție, invocînd imposibilitatea guvernării împreună cu PNL. Din cîte se vede, chiar și după depunerea Moțiunii de cenzură, liderii USRPLUS susțin că ei vor doar plecarea lui Florin Cîțu. Dacă se rezolvă asta se întorc în Coaliție. Dar nu numai atît.

PNL și USRPLUS sînt condamnate să guverneze împreună și după acest episod de mahala politică.
Nu pentru că se iubesc, ci pentru că n-au încotro.
Rezultatele alegerilor parlamentare au dat o asemenea structură a Parlamentului încît nu există o altă combinație de putere decît PNL, USRPLUS, UDMR.
Alegerile din 6 decembrie 2020 fac imposibilă o altfel de combinație care să asigure majoritatea parlamentară.

PSD are 29%, AUR are 9%. UDMR are 6%.
Admițînd (prin absurd ) că AUR s-ar combina cu UDMR, noua Coaliție n-ar avea majoritatea în Parlament.
Alte formule în care, de exemplu, PSD să se combine cu USRPLUS și cu UDMR sînt imposibile.
Se vehiculează și alte formule, fără USRPLUS:
Guvern de Uniune Națională (PNL + PSD) sau Guvern minoritar PNL, sprijinit de PSD.

Oricît ar părea de ciudat, în amîndouă formulele PSD e cel ce n-are interesul să se combine. Marcel Ciolacu știe că alegerile din 2024 sau anticipatele (în 2022 sau 2023, nu acum) trebuie cîștigate de PSD cu un scor suficient de mare pentru ca PSD să nu facă guvern de colaborare.

Orice combinație cu PNL ar însemna participarea la Guvernare.
Asta ar fi mortal pentru PSD, chiar și în cazul unui Guvern minoritar. Conducerea PSD ar fi supusă unei uriașe presiuni, atît dinspre electorat, cît și dinspre gruparea Dragnea. Un partid înființat de Dragnea pe motiv că PSD a trădat interesele electoratului ar lua mult din scorul PSD. Ca să nu mai spunem că AUR, după concubinajul de o Moțiune cu USRPLUS va reveni la programul său violent anti Dreapta și anti Putere. Luînd voturi de la un PSD prins în capcana sprijinirii Guvernului de Dreapta. Sprijinirea unui guvern din Parlament înseamnă riscul de a-ți asuma greșelile comise de acesta. Își poate permite așa ceva PSD?

Mulți se vor întreba:
Dar electoratul? Cum vor convinge electoratul liderii USRPLUS aleși la Congres că trebuie să revină în Coaliție, chiar și sub conducerea lui Florin Cîțu?
Păi cum au convins electoratul care merge cu trotineta liderii USRPLUS de acum că e posibilă o alianță cu cei de la AUR, care merg cu căruța?”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *