Se schimbă Legea pensiilor! Românii care vor să-și cumpere vechime în muncă pentru pensie o pot face până la 1 septembrie 2021

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for deciziona, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Practic, prin acest proiect de lege, cei care vor să-și cumpere vechime în muncă o vor putea face până la 1 septembrie 2021.

Acum, proiectul votat de Camera Deputaților se va duce la Klaus Iohannis pentru promulgare și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, ca să intre în vigoare.

Pentru a-și putea cumpăra vechime pentru pensie, solicitantul trebuie să se asigure că îndeplinește următoarele condiții cumulative:

– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

– nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;

– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

La 26 mai, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege cu 304 voturi „pentru”, 2 „contra” și 1 „abținere”.

În octombrie 2020, proiectul de lege fusese adoptat de Senat.

Reamintim faptul că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să fie promulgat în Monitorul Oficial.

Vezi și

SURSE Posibilă încălcare a Legii la Televiziunea Română! Ar fi fost aprobate două contracte care depășesc limitele prevăzute de legislația în vigoare!

Mare atenție, români! Se vor da amenzi de până la 100.000 de lei sau riscați închisoarea pentru discriminarea persoanelor vaccinate sau nevaccinate

Românii nu vor avea minivacanță de 1 iunie! Raluca Turcan, soluție pentru cei care vor liber luni

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *