Siegfried Mureșan: ‘Cu cât cheltuim mai mult, cu atât avem nevoie de mai mult control, de mai multă legitimitate democratică și mai multă transparență’

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, a declarat că Comisia Europeană trebuie să se asigure că există echilibru între investiții și reforme în planurile naționale de redresare și reziliență. Acesta a subliniat că reformele trebuie să înceapă imediat, iar investițiile trebuie orientate spre viitor.

„În următorii ani, Uniunea Europeană va cheltui mai mulți bani decât oricând, din bugetul tradițional al Uniunii Europene și din Planul de Redresare Next Generation EU pe care l-am creat de comun acord. Un lucru este clar: cu cât cheltuim mai mulți bani, cu atât trebuie să ne asigurăm că banii ajung într-adevăr la oamenii pentru care au fost alocați, că reușim să modernizăm spitale, să digitalizăm școli, să sprijinim oamenii, întreprinderile și regiunile afectate de pandemie. Cu cât cheltuim mai mult, cu atât avem nevoie de mai mult control, de mai multă legitimitate democratică și mai multă transparență. Uneori, pentru factorii de decizie, transparența înseamnă să facă un efort suplimentar, dar transparența este lucrul corect care trebuie făcut, oamenii merită să știe cum sunt cheltuiți banii oamenilor”; a scris demnitarul european, marți, pe Facebook.

Siegfried Mureșan a precizat că, în prezent, Comisia Europeană evaluează cele 27 de planuri naționale de redresare și reziliență, iar Parlamentul European va verifica în amănunt acest proces de evaluare.

Referitor la așteptările Parlamentului European, eurodeputatul PNL a explicat:

„În primul rând, cerem Comisiei Europene să aplice strict litera și spiritul regulamentului prin care Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost creat. O evaluare extensivă și meticuloasă a tuturor planurilor. Planurile trebuie să îndeplinească toate criteriile regulamentului și trebuie să nu fie nicio concesie politică”.

„Așteptăm un echilibru între investiții și reforme și reformele trebuie să înceapă acum. Am vorbit mult despre investiții, despre suma de bani cheltuită. Dar reformele sunt la fel de importante. Reformarea înseamnă întărirea Uniunii Europene și ne bazăm pe Comisia Europeană că va fi un adevărat avocat al procesului de reformare la nivel național. De asemenea, investițiile trebuie orientate spre viitor, trebuie să ajute economia Uniunii Europene să se modernizeze”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a menționat că, în această săptămână, Parlamentul European va adopta o rezoluție despre evaluarea Comisiei Europene, punctând că „va fi o rezoluție pro-activă, pe baza regulamentului”.

„Întregul răspuns al Uniunii Europene la această pandemie va fi evaluat pe baza eficienței Mecanismului de Redresare și Reziliență. Este datoria noastră să facem acest mecanism un succes din prima zi și să le oferim oamenilor un semnal clar că acest instrument îi va ajuta pe cei afectați de pandemie și că, de asemenea, va face economiile și societățile noastre mai reziliente la șocuri în viitor”, a conchis Siegfried Mureșan, care a vorbit marți și despre importanța resurselor proprii în contextul Next Generation EU, conform cu b1.ro

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *