Valul patru al pandemiei bate la ușă? Epidemiologul Emilian Popovici: ‘Cu cât omul se deplasează mai mult, cu atât riscul de infectare este mai mare’

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat că imunizarea colectivă e singura soluție pentru a scăpa de pandemie. Acesta a mai precizat că mobilitatea românilor și perioada vacanțelor poate culmina cu o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 în toamnă.

„Teoretic, daca nu o sa reusim sa avem 60% din populatie imunizata la sfarsitul toamnei, asta insemanand sfarsitul toamnei si inceputul iernii, atunci exista aceasta posibilitate de a avea un val patru, dar fara sa putem preconiza cat de amplu va fi el. Oricum, in acel moment vom avea un procent semnificativ de populatie imunizata prin vaccinare si vom avea si un procent semnificativ de populatie cu imunitate post-infectioasa”, a declarat profesorul Emilian Popovici.

Conform acestuia, procentul de vaccinati scade rata de transmisibilitate.

„Israel, spre exemplu, a mers pe aceasta esalonare a ridicarii masurilor in functie de procentul de imunizati care este sigur, dovedit din acte. La 60% populatie vaccinata au scos mastile in exterior, la 70% procent al vaccinatilor, au venit cu alte relaxari. Practic, au facut raportarea la procentul de vaccinati, fiind in prezent undeva la un procent de 90% de persoane imunizate”, a punctat epidemiologul.

Medicul admite ca, cu cat mobilitatea creste, cu atat creste riscul infectiei.

„Deci, cu cat omul se deplaseaza mai mult, cu atat riscul de infectare este mai mare pentru ca numarul de contacti este mai mare. A doua chestiune, pe langa mobilitate, e legata de masuri. Oamenii au deja o experienta care ar trebui sa le spuna cand sa se protejeze. Trebuie sa stii cand sa te protejezi daca vrei sa nu te infectezi”, a subliniat profesorul Emilian Popovici, conform ziare.com.

Vezi și:

Valeriu Gheorghiță, avertisment dur pentru români: ‘Ne așteptăm la un val patru. E important să înțelegem că nu a trecut această pandemie’

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *