Vești bune pentru români! Raluca Turcan: ‘Salariul minim este insuficient în momentul de față și trebuie să crească’

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare proiecția proprie privind majorarea salariului minim pe economie: ”Majorarea salariului minim va avea un efect direct și asupra prevenirii migrației românilor”.

„Pentru prima dată, la început de toamnă suntem trei părţi aşezate la aceeaşi masă care au agreat necesitatea majorării salariului minim, şi vorbesc de sindicate, patronate şi Guvern. Salariul minim este insuficient în momentul de faţă şi trebuie să crească. Ca atare, am discutat deja cu prim-ministrul şi săptămâna viitoare vom prezenta o proiecţie a noastră, plecând de la solicitările sindicatelor şi patronatelor, de majorare a salariului minim, de ancorare a acestei majorări în indicatori economici, astfel încât să existe şi predictibilitate pentru mediul de afaceri ca aceste locuri de muncă cu salariul minim să fie sustenabile. Majorarea salariului minim va avea un efect direct şi asupra prevenirii migraţiei românilor”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a anunţat marţi, la Ploieşti, că Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an, având în vedere creşterile de preţuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%.

Guvernul a indicat anterior că ia în calcul creşterea salariului minim pe economie cu 8%, posibil de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.

Până în prezent, patronatele s-au declarat de acord cu majorarea de 8% şi au respins varianta creşterii salariului minim din noiembrie sau decembrie, în timp ce sindicatele au cerut o creştere mai mare, de până la 14%.

Despre situaţia economică locală, ministrul Muncii a atras atenţia că în judeţul Brăila sunt cu 30.000 de pensionari mai mulţi decât salariaţi, astfel că autorităţile locale trebuie să replice perspective de dezvoltare create în alte judeţe.

„Dacă mă uit pe cifrele de sustenabilitate economică de la nivelul judeţului (Brăila, n.r.), sunt foarte îngrijorată, pentru că avem cu 30.000 de pensionari mai mult decât salariaţi activi, ceea ce înseamnă că undeva există o problemă de sustenabilitate economică – evident aceasta se adună la nivel naţional – că există în continuare un deficit de investiţii şi sincope şi în forţa de muncă pe care o găsesc angajatorii, dar în acelaşi timp şi în locurile de muncă pe care ei le pot crea. Există perspective de dezvoltare pe care le-am întâlnit în alte judeţe şi mi-aş dori ca aceste perspective de dezvoltare să fie urmărite şi la nivelul autorităţilor locale din judeţ”, a menţionat Raluca Turcan, informează agerpres.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *