Victor Negrescu, ieșire dură: ‘PNRR-ul a fost acceptat din milă. PNL și USR au pierdut luni bune pentru România în tot acest proces’

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a reacționat după aprobarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și afirmă că ”pare o acceptare din milă, pentru un guvern din aceeași familie politică”.

În ultimul ceas, printre ultimele state europene, avem în final un plan acceptat. România merita mai mult. România putea mai mult. Uitându-mă la mesajele transmise de președintele Comisiei Europene, pare o acceptare din milă, pentru un guvern din aceeași familie politică, care a eșuat dramatic în a gestiona pandemia și campania de vaccinare.

Dovada acestui lucru este insistența cu care s-a punctat nevoia de a implementa reformele anti-sociale incluse în PNRR, deși guvernarea de dreapta nu avea niciun mandat să asume în numele românilor aceste măsuri pentru mulți ani de acum încolo.

Să nu uităm că PNL și USR au pierdut luni bune pentru România în tot acest proces. Doar la final de an o să vină primii bani deși majoritatea statelor europene au cheltuit deja avansul și se pregătesc de o nouă etapă în implementarea planurilor lor.

Multe întrebări importante rămân. Menționez doar câteva dintre ele:

1️⃣ în ce măsură asumarea de către Guvernul României a creșterii taxelor prin PNRR va ajuta la redresarea economică a României? În documentul aprobat de Bruxelles, Guvernul PNL-USR se angajează la creșterea taxei pe proprietate, a taxei pe profit și eliminarea regimurilor fiscale stimulative pentru sectoare cheie din economia românească (exemple: IT, construcții, produsele bio, etc.).
2️⃣ în ce măsură înghețarea pensiilor și blocarea legii pensiilor actuală va ajuta populația României deja îmbătrânită să aibă speranța unui viitor mai bun și cum va afecta acest lucru consumul care a fost elementul central în dezvoltarea economică a României din ultimii ani? Propunerile făcute de Guvernul de dreapta sunt clar anti-sociale.
3️⃣ cum va fi cheltuit avansul din PNRR (1,8 miliarde grant și 1,8 miliarde împrumut) și cum se va asigura Guvernul că poate contracta minim 10 miliarde de euro până la finalul anului 2022 în contextul în care nu există nici până în prezent măsuri de implementare? Provocarea este să nu rămânem cu avansul și cu un împrumut ce trebuie dat înapoi fie direct, fie prin taxe europene. Toată suma, de 29 de miliarde de euro este de fapt un împrumut pe care trebuie să îl folosim la dezvoltarea României. Dacă banii se vor duce ca și zecile de miliarde deja împrumutate de PNL și USR, atunci nu există nicio șansă să se facă ceva bun pentru români.

Așa cum estimam, astăzi a fost doar un exercițiu politic de imagine făcut de un președinte de dreapta al Comisiei Europene supărat că partidul său a pierdut alegerile în Germania și că își termină mandatul fără speranța de a continua în această postură. Liderii PNL s-au băgat și ei în poză pentru a marca o dreapta politică în derivă și în pierdere de viteză la nivel european”, a scris Victor Negrescu pe Facebook.

Vezi și:

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *