Adrian Năstase: ‘Prin intermediul unor presiuni, Klaus Iohannis încearcă să peticească cabinetul Cîțu, dar va fi greu să reziste această căruță până în 2024’

 Adrian Năstase: ‘Prin intermediul unor presiuni, Klaus Iohannis încearcă să peticească cabinetul Cîțu, dar va fi greu să reziste această căruță până în 2024’

Fostul președinte al PSD și premier al României, Adrian Năstase, a realizat o analiză a actualei situații de criză politică internă, care a generat în urma demiterii de către Florin Cîțu a lui Stelian Ion de la ministerul Justiției.

Asa cum am prefigurat, s-a ajuns intr-o criză politică, economică si socială profundă. Perspectivele sunt incă si mai rele. Sărăcia, amplificată de cresterile de tarife sau de preturi, devalorizarea leului (probabil mai mare in realitate decât cea anuntată), restrictiile sanitare de după congresele PNL si USR vor determina mari nemultumiri sociale. Chiar dacă românii sunt foarte „rezilienti”.

Clasa politică este scindată, societatea românească si-a pierdut capacitatea de empatie si de solidaritate. Partidele parlamentare sunt incapabile să construiască formule de consens.

Institutia Presedintelui a fost concepută in Constitutia noastră tocmai pentru a interveni in astfel de situatii. Cu o singură conditie – să-si prezerve credibilitatea necesară pentru a functiona ca mediator. Din păcate, interventiile partizane ale lui Iohannis fac aproape imposibilă o astfel de misiune. Calificarea unor partide ca fiind toxice sau extremiste, modul in care a intervenit pentru realizarea „guvernului său”, a „parlamentului său”, a „magistratilor săi”, etc., nu-i permite acum să intervină eficient.

Sigur, prin intermediul unor presiuni, el incearcă să peticească cabinetul Cîțu dar va fi greu să reziste această căruță până în 2024. Probabil că ar fi necesare alegeri anticipate dar imi e greu să cred că se va ajunge la o astfel de „resetare” a jocului.

Asa incât unii vor alege resemnarea, altii revolta”, a scris Adrian Năstase pe blogul sau.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *