Connect with us

Afacerea cazărilor false pentru ucraineni – procurorii au confiscat sume uriașe

Diverse

Afacerea cazărilor false pentru ucraineni – procurorii au confiscat sume uriașe

Sume importante de bani, telefoane, calculatoare și stickuri USB au fost ridicate de anchetatori în urma a peste 200 de descideri la persoane care au cazat refugiați ucraineni doar pe hârtie.

Poliția Română transmite sâmbătă că, în urma celor 203 percheziții efectuate vineri, în Sighetu Marmației, precum și în localitățile Săpânța, Ocna Șugatag, Remeți, Vadu Izei, Rozavlea, Rona de Sus, Oncești și Giulești, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sprijiniți de polițiștii implicați în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, ce pot avea legătură cu ancheta, telefoane mobile, unități P.C. și stickuri USB, care pot ajuta la probarea întregii activități infracționale, informează Mediafax.

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 179.188 de lei, 12.415 euro, 4.000 de dolari, și echivalentul a 2.000 de lei în alte valute convertibile, susceptibile că ar proveni din decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea și hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-decembrie 2022.

Totodată, s-a stabilit că o parte din locațiile menționate în cererile depuse la două instituții publice erau improprii activităților de cazare, fiind case în construcție, fără uși sau ferestre, fără utilități, sau spații într-o stare avansată de degradare, iar spațiul camerelor subdimensionat.

Afacerea cazărilor false pentru ucraineni

Cercetările continuă în acest caz, sub supravegherea procurorului de caz, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele, identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională, precum și pentru identificarea și indisponibilizarea de bunuri, în vederea recuperării prejudiciului.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, Serviciului Criminalistic și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.

Polițiștii din Maramureș, ajutați de cei din Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, Poliției de Frontieră și Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, au pus, vineri, pun în executare 203 percheziții domiciliare și 6 mandate de aducere, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 203 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați.

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

To Top