Alexandru Rafila: ”Producţia de vaccin gripal s-a încheiat în luna septembrie şi alt vaccin nu se mai face în acest sezon’

 Alexandru Rafila: ”Producţia de vaccin gripal s-a încheiat în luna septembrie şi alt vaccin nu se mai face în acest sezon’

Candidatul PSD la Camera Deputaților, Alexandru Rafila, a declarat că nu știe de ce doar o mică parte din dozele cumpărate au ajuns la medicii de familie și că producția s-a încheiat în luna septembrie.

„Ministerul Sănătăţii a cumpărat faţă de anul trecut de două ori mai multe doze de vaccin antigripal şi în mod normal, la medicii de familie ar fi trebuit să existe suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor pacienţilor cu boli cronice de pe lista lor.

Au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin şi, paradoxal, nu a ajuns decât o mică parte din cele 3 milioane de doze.

Acesta este jumătate de răspuns, iar cealaltă jumătate din răspuns legat de vaccinul care ar trebui să existe în farmacii – acolo există un consum istoric, iar companiile au o cantitate de vaccin oarecum asemănătoare ca cea din anul precedent.

Companiile nu pot risca o cantitate mai mare şi să rămână nevândută, iar anul acesta este o situaţie specială, lumea a înţeles că este utilă vaccinarea anti-gripală şi atunci au comandat o cantitate puţin mai mare ca în anii precedenţi.”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta mai spune că vaccinul gripal trece printr-un proces tehnologic care durează şase luni.

”Producţia de vaccin s-a încheiat în luna septembrie şi alt vaccin nu se mai face în acest sezon.

Nu se poate suplimenta cantitatea de vaccin care se produce lunar, pentru că există cerere mai mare într-o ţară.

Singura şansă a noastră ar fi ca o ţară să nu folosească întreaga cantitate care i-a fost alocată, iar acel vaccin să ajungă în România, dar în contextul actual şansele sunt destul de mici”, a precizat Alexandru Rafila, la Antena 3, notează B1.ro

Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea a 900.000 de doze de vaccin antigripal către DSP-uri.

Citește și:

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat legea! Anumiți români vor fi scutiți de plata impozitului

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *