Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

Fost ministru al Justiției, Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensiile speciale, prin demisie. 

În contextul în care parlamentarii USR au anunțat că-și dau demisia, începând cu 18 decembrie, pentru a beneficia de pensie specială, Ana Birchall susține că ei vor beneficia în continuare de acest drept, chiar dacă vor avea mandatul incomplet.

Mai mult, Birchall punctează că, dacă nu există cerere, nu există indemnizație.

Cu alte cuvinte, orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani. In ceea ce priveste normele metodologice privind statutul parlamentarilor (art. 1 alin. 2 litera c) la o simpla analiza juridica se observa ca aceste norme metodologice sunt în contradicție cu legea (deci sunt nelegale), explică Birchall.

„Sa ne lamurim: daca NU există cerere, NU există indemnizație (sau popular cunoscuta sub numele de „pensie speciala”) pentru simplul motiv ca aceste pensii sunt un drept, nu o obligație si se acordă DOAR la cerere.
Astazi,in Parlament ( continuand si retorica din spatiul public) a fost o intrecere pentru premiul „cea mai populista, cea mai inselatoare, cea mai ipocrita, cea mai mincinoasa, cea mai cinica, cea mai electorala declaratie politica”. Sigur, o sa spuneti „bine Ana dar nu e nimic nou sub soare??” Si sigur aveti dreptate numai ca de data aceasta astazi mi-a fost sa vad o zi in care, in plenul Camerei Deputatilor, s-a pledat si s-a insistat fie pentru necunoasterea prevederilor legale, fie pentru incalcarea prevederilor legale, fie pentru ambele!
In mai 2020, cand CCR a picat legea privind eliminarea pensiilor speciale ( mai jos postarea de atunci) am explicat că CCR a profitat de ocazie să declare neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale, întrucât a fost scrisă prost, „exact ca să pice la Curtea Constituțională”. Atunci, în toate discuțiile pe care le-am avut, am spus cu responsabilitate că prin festivalul declarațiilor se înșală practic așteptarea și încrederea oamenilor de bună credință pentru că, din punctul meu de vedere, parcă „legea este scrisă exact ca să pice la CCR”. Și a picat! Atunci ca si acum asistam, in plina campanie electorala, la un festival al declaratiilor prin care NU se rezolva nimic dar se inseala asteptarea si increderea oamenilor intr-unul dintre cele mai perfide exercitii de PR! NU de PR politic au nevoie romanii ci de solutii!
Solutia juridica este abrogarea sau impozitarea pensiilor speciale.

Legal, pe scurt, conform legislatiei in vigoare: indemnizația pentru limită de vârstă acordată parlamentarilor, cunoscută si sub denumirea de „pensia specială a parlamentarilor”, se acordă DOAR la cerere. Astfel, in conformitate cu art. 48 indice 1 din Legea 357/2015, alin. 10 „Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau la Senat, după caz”. Mai mult, in conformitate cu prevederile art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaților şi senatorilor): „Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.” Cu alte cuvinte, orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani. In ceea ce priveste normele metodologice privind statutul parlamentarilor (art. 1 alin. 2 litera c) la o simpla analiza juridica se observa ca aceste norme metodologice sunt în contradicție cu legea (deci sunt nelegale). Orice absolvent de drept stie că normele metodologice au valoare de act normativ administrativ (secundar) şi sunt inferioare legii care este act normativ primar. In consecinta, normele metodologice nu pot modifica legea şi nu pot restrânge aplicarea pensiilor speciale atât la demisionari cât şi la supleanți. Rog share, sa se stie adevarul! Rog frumos, sa se comenteze, argumentat, la subiectul postarii… fara postaci si troli!”, spune Birchall.

Vezi și

SURSE Panică în Sistem! Val de pensionări în Poliție

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *