Andrei Baciu: ‘E nevoie să existe această paradigmă, supraviețuitorii de cancer să poată să aibă o viaţă normală şi o reintegrare maximă în societate’

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că România va dispune de resurse suplimentare de finanţare pentru combaterea cancerului, iar în Parlament se lucrează de câteva luni la transpunerea în legislaţia românească a Planului European de Combatere a Cancerului (PECC).

Suplimentar față de resursele deja existente pentru tot ceea ce se cheltuie în momentul de față, pentru diagnostic, tratament, pentru toate aceste chestiuni vor exista resurse suplimentare de finanțare la nivel european pentru combaterea cancerului. Se lucrează deja în Parlamentul României de câteva luni de zile.

La începutul lunii februarie a fost adoptat Planul European şi ulterior au demarat analizele şi la nivelul Parlamentului României şi, din câte ştiu, lucrurile sunt destul de avansate şi în momentul în care o să se comunice varianta finală o să vedem acolo cât de multe resurse sunt alocate pentru această patologie care este o prioritate şi va avea şi răspunsurile necesare pentru a fi tratată ca o reală prioritate şi în România (…). Este o acţiune desfăşurată sub egida Parlamentului României (…). Întreaga comunitate medicală din Parlament lucrează la acest plan„, a precizat Baciu.

El a adăugat că PECC este o iniţiativă „fără precedent aproape”, ca nivel de amplitudine, angajament şi finanţare, menţionând că dezbaterea la care a participat, un demers al senatorului PNL Nicoleta Pauliuc, vizează schimbarea percepţiei cu privire la situaţia actuală raportată la bolile oncologice.

PECC este o iniţiativă fără precedent aproape, ca nivel de amplitudine, angajament şi finanţare. În România au fost demarate toate procedurile pentru a demara acest plan, inclusiv la nivelul Parlamentului. Deja dezbatem şi în grupuri de lucru care să finalizeze acest plan de combatere a cancerului, însă acest demers pe care doamna senator Nicoleta Pauliuc l-a făcut astăzi este un pas mai degrabă de schimbare a paradigmei a percepţiei cu privire la situaţia actuală raportată la bolile oncologice (…).

Există şi e nevoie să existe această paradigmă, supraviețuitorii de cancer să poată să aibă o viaţă normală şi o reintegrare maximă în societate şi despre acest lucru este vorba în acest proiect de lege. Lucrurile sunt complementare, sunt chestiuni pe care le face partea executivă, sunt demersuri europene, sunt finanţări importante, dar acest proiect de lege se adresează unui alt segment care priveşte foarte mult partea socială şi dreptul la o viaţă sănătoasă„, a arătat Baciu, conform agerpres.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *