Connect with us

Antony Blinken, după ce Polonia a decis să dea avioane Ucrainei. Nu îl va determina pe preşedintele Joe Biden să trimită avioane F-16 kievului

Diverse

Antony Blinken, după ce Polonia a decis să dea avioane Ucrainei. Nu îl va determina pe preşedintele Joe Biden să trimită avioane F-16 kievului

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi, după ce Polonia a anunţat că va trimite patru avioane MiG-29 în Ucraina în zilele următoare, că deciziile pe care le iau ţările aliate de a oferi ajutor militar Ucrainei sunt „decizii suverane”, relatează CNN. Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat că a fost informată în prealabil de Varşovia despre această decizie, dar asta nu-l va face pe preşedintele Biden să trimită, la rândul său, avioane F-16, anunță news.ro.

„Continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri, inclusiv cu Polonia, în timp ce oferim asistenţă Ucrainei”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de Reuters, precizând că Statele Unite au fost informate despre decizia Poloniei.

Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică în Ucraina este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe preşedintele Joe Biden să trimită avioane F-16 americane, potrivit Casei Albe.

Biden a declarat că trimiterea de avioane de luptă americane nu este o opţiune în acest moment, deşi nu a exclus complet această posibilitate.

Acestea sunt decizii suverane pe care le ia orice ţară şi noi respectăm aceste decizii suverane

Angajamentul Poloniei de a trimite patru avioane, care reprezintă o ruptură faţă de alţi parteneri NATO, nu modifică această decizie, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. „Nu schimbă calculele noastre în ceea ce priveşte F-16”, a spus el, citat de CNN. „Acestea sunt decizii suverane pe care le ia orice ţară şi noi respectăm aceste decizii suverane”, a subliniat el, adăugând: „Ei trebuie să stabilească nu numai ce vor da, ci şi cum vor caracteriza acest lucru”.

Pe de altă parte, Kirby a refuzat să spună dacă Washingtonul aprobă sau nu decizia, spunând că nu crede că SUA trebuie „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul”.

Aceste declaraţii au fost reluate şi de secretarul de stat Antony Blinken, care se află în Africa.

„În ceea ce priveşte decizia Poloniei de a furniza avioane de luptă Ucrainei, acestea sunt decizii suverane, pe care ţările trebuie să le ia în ceea ce priveşte ajutorul dat Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruseşti”, a comentat şeful Departamentului de Stat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Niger. „Desigur, lucrăm îndeaproape cu zeci de ţări în legătură cu aceste chestiuni, dar diferite ţări fac lucruri diferite ca răspuns la ceea ce au şi la nevoile percepute”, a comentat secretarul american de stat.

Pe de altă parte, Blinken nu a părut să sugereze în niciun moment că decizia Poloniei de a trimite avioane în Ucraina ar schimba poziţia administraţiei Biden, care se împotriveşte trimiterii de avioane de luptă în Ucraina în acest moment. „Ne-am concentrat pe a face tot ceea ce putem face pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce trebuie, ceea ce poate folosi şi ceea ce are nevoie în mod special în acest moment, făcând faţă atât ofensivei pe care o vedem din partea Rusiei, pe frontul de est, dar şi pentru a se pregăti pentru propriile acţiuni (contraofensive) în săptămânile şi lunile următoare, pe măsură ce încearcă să recupereze o mai mare parte din teritoriul pe care Rusia i l-a confiscat”, a declarat Blinken.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

To Top