Connect with us

Aproape de sfârșitul iernii, stocurile de gaze din Europa au atins un nivel record sezonier

Diverse

Aproape de sfârșitul iernii, stocurile de gaze din Europa au atins un nivel record sezonier

În condițiile în care Europa se apropie rapid de finalul sezonului de încălzire de iarnă, există o încredere tot mai mare că regiunea va avea un volum record de gaze încă în depozite, ceea ce va duce la o presiune în scădere asupra prețurilor futures, relatează APA citând Reuters.

Stocurile din Uniunea Europeană și Marea Britanie se ridicau la 1 martie la un record sezonier de 685 terawați-oră (TWh), iar depozitele erau pline în proporție de aproape 61%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE).

Stocurile au fost cu +272 TWh (+66% sau +2,55 deviații standard) peste media decenală anterioară, comparativ cu un deficit de -87 TWh (-21% sau -0,82 deviații standard) la aceeași dată a anului trecut.

Umplerea depozitelor se află la niveluri record și cu mult peste media sezonieră de 39% din ultimul deceniu („Aggregated gas storageinventory”, GIE, 3 martie).

Reflectând stocurile umflate, prețurile futures pe prima lună s-au prăbușit la doar 45 de euro (47,71 dolari) pe megawatt/oră, de la 189 de euro când a început sezonul de iarnă la 1 octombrie și de la un vârf de 339 de euro la sfârșitul lunii august 2022.

Pe baza mișcărilor sezoniere anterioare, se preconizează că stocurile se vor epuiza până la un minim de 617 TWh înainte de încheierea retragerii de iarnă, cu un interval probabil de la un minim de 569 TWh la un maxim de 667 TWh.

Epuizarea preconizată este cea mai mare înregistrată vreodată, depășind recordul anterior de 609 TWh la sfârșitul iernii 2019/20 și cu mult peste media pe zece ani de 345 TWh.

Pe măsură ce se apropie sfârșitul iernii, există o încredere din ce în ce mai mare în această proiecție, intervalul de rezultate probabile scăzând la doar 98 TWh, de la 311 TWh la 1 ianuarie și 430 TWh la 1 octombrie.

Prin urmare, se așteaptă ca depozitele de stocare să fie pline în proporție de aproape 55% la 31 martie, față de doar 26% la aceeași dată în 2022.

Consumul Europei a fost redus printr-o combinație de închideri industriale, campanii de informare a publicului pentru reducerea consumului de energie și o vreme mai blândă decât de obicei, la care se adaugă importuri rapide de GNL.

Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu preconizează că temperaturile vor fi ușor mai reci decât media în cele șapte zile dintre 6 și 13 martie, dar apoi mai calde până la sfârșitul lunii martie.

Prețurile la termen sunt în scădere pentru a stopa surplusul în creștere prin încurajarea unui consum mai mare din partea industriei și a producătorilor de energie și prin redirecționarea petrolierelor de gaz natural lichefiat (GNL) către piețele alternative din Asia de Sud și de Est.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

Publicitate Promo

Top 7 Zile

Publicitate Promo
To Top