Coaliția de guvernare tot mai șubredă. Cristian Pîrvulescu: ‘Dacian Cioloș poate oricând să scoată partidul de la guvernare, pentru a-și putea face campanie pentru prezidențiale’

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice, SNSPA, a vorbit despre relația din interiorul USR PLUS după ce s-a realizat fuziunea între cele două formațiuni politice. 

Încă de la început, el a precizat că demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătații a fost o problemă în relația dintre cele doua partide și însuși chiar fostul ministru a lăsat să se înțeleagă că nu a fost sprijinit până la capăt.

„(…) Niciodată relația între USR și Plus nu a fost extraordinară, încă de la înființarea USR, din 2016, când Plus încă nu exista, dar Cioloș (Dacian Cioloș, președinte Plus-n.r.) exista. Acum, situatia reală este în favoarea lui Dan Barna (președinte USR-n.r.), nu doar pentru că a candidat la alegerile din 2019, ci pentru că USR are mai mulți membri”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

El a amintit că alegerea președintelui partidului se va face direct, nu la Congres, dar acesta crede că Dacian Cioloș nu e interesat de această funcție. Sigur ca au un Congres, dar resedinele nu va fi ales la congres.

„Mai degrabă de candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Dar nu este același lucru să îl ai președinte pe Ciolos, pe Barna sau pe altcineva. Cioloș, de la Bruxelles, poate oricând să fie interesat să scoată partidul de la guvernare, pentru a-și putea face campanie pentru prezidențiale, pe cand Barna, din interiorul guvernului, de pe poziția de vicepremier, e mai puțin interesat, s-ar putea să tergiverseze acest lucru. Deci avem strategii electorale diferite legate de momentul electoral următor, care va fi în 2024, când avem toate alegerile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale”, a precizat el.

„Dacă USR vrea să câștige în 2024, trebuie să înceapă campania încă din 2023 și să iasă de la guvernare, pentru că nu au organizații locale. Au câteva, dar sunt prea puțin importante pentru o bătălie națională. Anul 2020 a fost un an ratat pentru ei, din acest punct de vedere”, a adăugat politologul.

Cât privește Plus-ul, Cristian Pîrvulescu spune că acest partid „nu reușit să devina o rețea puternică, deși au construit vreme de câțiva ani de zile.

„Oamenii pe care s-au bazat nu au fost suficient de puternici ca să fie o alternativă la USR. În mare măsură, se vor dizolva în USR”, a afirmat el.

Cristian Pîrvulescu l-a descris pe Dacian Cioloș, în drumul său spre o candidatură la alegerile prezidențiale: „Eu cred că este un prezidențiabil bun, are foarte multe atuuri și e foarte interesat să înceapă campania foarte devreme, dar – oare – îl va urma partidul? Asta e întrebarea!”, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Cristian Pîrvulescu, scenariu de ultim moment: ‘Eu iau serios în calcul ipoteza ca PSD să câștige alegerile prezidențiale din 2024’

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *