Cristoiu: ‘Statul român e unicul responsabil pentru morții și răniții de la spital. La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat’

 Cristoiu: ‘Statul român e unicul responsabil pentru morții și răniții de la spital. La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a comentat despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și atrage atenția că situația diferă de cea de la clubul Colectiv, unde era o proprietate privată, față de spital, care este o instituție a statului.

”Despre Tragedia de la Piatra Neamț din seara zilei de 14 noiembrie 2020, m-am pronunțat în formulă video: la Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Aleph News și în intervențiile prin Skype la emisiunea Mariei Coman și la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3. De fiecare dată, am comparat cazul de la Spitalul din Piatra Neamț din 14 noiembrie 2020 cu cel de la clubului Colectiv din București din 30 octombrie 2015. Am apelat la această comparație mai întîi pentru a putea semnala două deosebiri fundamentale, care fac din Tragedia de la Piatra Neamț ceva mai cumplit decît tragedia de la Colectiv, deși numărul de victime e mult mai mic:

  1. La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat. Putem spune că o mare parte din responsabilitate a avut-o și nevoia de profit a proprietarilor. La Piatra Neamț incendiul a avut loc la o instituție a statului. Statul român e unicul responsabil pentru morții și răniții de la spital.
  2. La Colectiv incendiul a avut loc într-un loc departe de atenția autorităților. La Piatra Neamț incendiul a avut loc într-o secție de Terapie intensivă unde erau internați bolnavi de Covid19. Secțiile de terapie intensivă (ATI) sînt la ora actuală printre cele mai cunoscute spații din țară. Se vorbește despre ele în presă, în opinia publică, autoritățile invocă de dimineață pînă seara măsurile luate pentru a mări capacitatea de primire la ATI. Însuși președintele României a vorbit despre ATI într-o conferință de presă care a urmat unei ședințe de lucru cu cei responsabili de managerizarea internărilor și tratamentelor la Terapie intensivă.

Despre Tragedia de la Colectiv, cu un accent deosebit pe reacția autorităților de la vremea respectivă, am scris și publicat mai multe comentarii atît pe cristoiublog.ro, cît și în Evenimentul zilei, dat fiind că țineam zilnic două rubrici de radiografie a realităților în mișcare. Preocupat de compararea celor două tragedii, am mers la textele publicate atunci pentru a vedea ce semnalam în legătură cu concluziile trase de autorități din groaznicul accident. Și am descoperit cu acest prilej că în materie de reacții autoritățile par a fi aceleași din anul 2015, anul tragediei de la Colectiv. Par că se referă la Guvernul PSD Victor Ponta. Există și o autoritate care e aceeași atît în octombrie 2015, cît și noiembrie 2020: Președintele Klaus Iohannis.

Astfel comentînd măsurile luate de Guvernul Ponta scriam în data de 1 noiembrie 2015 sub titlul Un nou hei-rup prostesc și inutil: Șo pe cluburi:

„În cadrul deja tradiționalei scenete publicitare din deschiderea ședinței de Guvern de sîmbătă, 31 octombrie 2015, premierul Victor Ponta a anunțat, ca măsură provocată de Tragedia de la Clubul Colectiv controlarea la sînge în toată țara a cluburilor. El s-a adresat astfel lui Gabriel Oprea și Raed Arafat:

«Săptămîna viitoare să veniți rapid cu un plan de verificare în toată țara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sînt o mulțime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm… Bun, știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră că la nevoie noi sîntem cei care intervenim, nu primăria, și vreau să veniți săptămîna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întîlnesc oameni și există aceste situații.»

Duminică 15 noiembrie 2020, după Tragedia de la Piatra Neamț, un Comunicat de presă al Guvernului anunța că în cadrul unei întîlniri de lucru a premierului Ludovic Orban cu factori de răspundere:

„S-a decis ca, începînd cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale”.

Despre decizia luată de Guvernul Ponta în 31 octombrie 2015 scriam în comentariul din 1 noiembrie 2015:

„Potrivit tradiției naționale, grupe de asalt alcătuite de Autorități vor purcede la verificarea cluburilor, la închiderea și amendarea unora, la avertizarea altora. Cum se întîmplă de obicei în asemenea cazuri, hei- rup-ul va dura puțin. Între timp, vor veni alte emoții colective și Guvernul o va lăsa mai moale cu campania împotriva cluburilor. Măsurile promise vor fi uitate în sertar. Șmecherii care patronează astfel de bombe vor reveni în piață. Dacă li s-a închis clubul, îl vor redeschide sub alt nume.
Așa s-a întîmplat după fiecare tragedie. Pot face aici o lungă listă de hei-rup-isme stîrnite de o Tragedie și rămase fără nici un rezultat în realități.

După tragedia cu autocarul din Muntenegru (23 iunie 2013, 18 morți, 29 de răniți) s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport!
A trecut emoția, a trecut și hei-rup-ul, în realitate nu s-a întîmplat nimic. Pînă la o nouă tragedie de acest tip. După Mihăilești s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport periculos! După fiecare inundație, se declanșează hei-rup-ul Trebuie să facem îndiguiri!
Hei-rup-ul Șo pe cluburi! e motivat de Victor Ponta ca necesar pentru ca «să evităm pe viitor, dacă e posibil, asemenea tragedii.»

Prin asemenea tragedii se înțeleg cele provocate de un incendiu la un club de noapte lipsit de lucrurile elementare împotriva incendiilor.
E posibil ca după acest Hei-rup să nu se mai repete o tragedie precum cea de la Clubul Colectiv.
Da, dar e posibil să se producă o tragedie din ruperea unui pod plin de mașini prost făcut sau una din ruperea unui baraj sau una din prăbușirea unei construcții aiurea.

După fiecare din aceste tragedii, se vor declanșa hei-rup-uri menite a evita pe viitor astfel de tragedii.
Și cu toate acestea tragediile nu se vor încheia.

Ca să le încheiem ar trebui să ne mutăm într-altă țară.
Într-o țară în care administrarea lucrurilor nu se face prin hei-rup-uri.”

Ar trebui să scriu ceva și despre măsura luată de Guvernul Ludovic Orban de controlare la sînge a secțiilor de Terapie intensivă.
Are însă vreun rost ?
Firește că nu.
Am scris deja despre rezultatul acestei măsuri cu cinci ani în urmă pe 1 noiembrie 2015, cînd am comentat cazul Colectiv, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Firmele românești care au depășit criza economică generată de pandemie și au reușit să obțină profit. Ce metode au folosit

Document. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde au ars de vii 10 persoane, organizează un concurs pentru ocuparea funcției de manager, în această perioadă

EXCLUSIV Avalanșă de asiatici pe piața muncii! Mii de oameni au sosit în România, pentru a umple golurile din industrie

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *