Dan Barna: Mă aștept ca premierul Orban să emită ordonanța de amânare a pensiilor speciale

 Dan Barna: Mă aștept ca premierul Orban să emită ordonanța de amânare a pensiilor speciale

Într-un interviu acordat AGERPRES, Dan Barna afirmă că, după alegerile din 6 decembrie, există perspectiva unei coaliţii PNL-USR PLUS, aspect pe care alianţa îl priveşte „cu responsabilitate şi cu maturitate”. El subliniază că relaţia cu liberalii este una „principială”, astfel încât USR PLUS susţine măsurile bune, dar critică „iniţiative de genul plasat terenuri cu dedicaţie” sau pensii speciale pentru primari.

El mai subliniază că miza alianţei nu este legată de ocuparea vreunui minister, ci de calendarul de îndeplinire a angajamentelor cu care USR PLUS ar urma să intre la guvernare.

„Ideea că vom avea alegeri pe 6 decembrie, iar pe 8 preşedintele va nominaliza un premier, în funcţie de rezultatul alegerilor – sper să fie Dacian Cioloş – şi apoi, în două zile, gata, avem guvern, nu cred că e una foarte realistă”, spune el.

Potrivit lui Dan Barna, „nu a existat nicio târguială pe ministere”.

În ce priveşte semnarea pactului pentru sănătate, propus de PSD, Barna consideră că social-democraţii „trebuie să stea mult timp în opoziţie pentru a avea justificarea morală să propună orice fel de pact legat de vreun domeniu, cu atât mai puţin sănătatea”.

El mai precizează că USR va răspunde solicitării Asociaţiei Evoluţie în Instituţie, privind publicarea salariilor angajaţilor, menţionând că întârzierea a fost determinată de o „decizie a vechii structuri de management intern”.

GERPRES: Senatorul USR Mihai Goţiu a prezentat recent câteva obiective legate de mediu, din programul de guvernare al Alianţei, arătând că acestea sunt condiţii pentru ca USR PLUS să fie partener într-o viitoare coaliţie. Confirmaţi această condiţionare? Mai există şi alte obiective din programul USR PLUS care constituie condiţii sine qua non în vederea intrării la guvernare?

Dan Barna: Mihai a prezentat o parte dintre angajamentele noastre pe mediu şi obiectivele pe care USR PLUS le are în programul său de guvernare în ceea ce priveşte mediul. Evident că sunt şi celelalte: sunt opt piloni definitorii pentru programul de guvernare al USR PLUS, de la o România fără hoţie, la o Românie fără birocraţie, la o Românie care are educaţie şi sănătate care funcţionează, condiţii de trai… Sunt mai multe elemente. Evident că acele angajamente pe care USR PLUS le prezintă şi le are în dezbatere în acest moment sunt temele cu care vom începe discuţiile pentru un eventual guvern de coaliţie după alegeri, în funcţie de decizia cetăţenilor.

AGERPRES: Dintre cele 40 de măsuri pe care USR PLUS le-a anunţat există câteva la care nu sunteţi dispus să renunţaţi sub nicio formă?

Dan Barna: Toate acele măsuri sunt importante pentru noi şi discuţia va fi legată, cumva, de calendarul pe care îl avem în vedere pentru îndeplinirea acestor măsuri. De exemplu, referendum pentru „Fără penali în funcţii publice” va trebui să se întâmple. Este un angajament pe care l-am luat faţă de România, susţinut de un milion de cetăţeni ai României. Deci, putem să o privim şi ca pe o condiţie, dar este o realitate politică obiectivă care trebuie să fie finalizată şi va fi cu siguranţă finalizată în momentul în care USR PLUS va intra la guvernare şi vom avea o majoritate în Parlament.

AGERPRES: Europarlamentarul Cristian Ghinea vorbea despre evaluări de etapă, în eventualitatea unei coaliţii PNL-USR PLUS, astfel încât o dată la trei luni să vedeţi în ce măsură aceste angajamente au fost îndeplinite şi, în funcţie de asta, să luaţi în considerare rămânerea sau nu la guvernare. Vor exista astfel de evaluări de etapă?

Dan Barna: Categoric da. Abordarea diferită pe care USR PLUS o are în vederea acestei viitoare coaliţii este tocmai aceasta în care miza sau prioritatea nu sunt monitorizarea ministrului X sau Y, ci pur şi simplu monitorizarea respectării acestor angajamente – cele 40, o parte dintre ele, vom vedea cum se vor aşeza în programul final de guvernare – şi evaluarea la nivel de trei luni, de şase luni. Da, vor exista astfel de evaluări. Şi nu vor fi doar referitoare la viitorii miniştri ai USR PLUS. Va fi o evaluare a performanţei întregului guvern. Pentru că asta este logica acestei coaliţii – să începem să facem reformele în România, pentru că prioritatea şi marea miză a alegerilor de pe 6 decembrie, pentru România, este capacitatea şi aşteptarea pe care noi o avem de la electorat şi de la români, să putem constitui o majoritate reformistă. Pentru că dacă din nou vom intra într-o logică în care vechile partide vor mai schimba odată culorile la geci şi cu încă două-trei aripioare vor face o pseudo-majoritate şi rămânem în aceeaşi logică în care ne chinuim de 30 de ani, vor fi alţi patru ani pierduţi. USR PLUS aduce exact această promisiune şi această încredere că energia reformatoare poate să intre şi în guvern. Am dovedit la europarlamentare: avem 8 europarlamentari cu care nu ne facem de râs şi care au iniţiative benefice pentru România. Am dovedit la locale, unde am câştigat primării şi avem consilieri cam peste tot în ţară. Am câştigat primării importante în România şi vedem lucrurile spectaculoase pe care le fac colegii noştri. Confirmăm, practic, cu fiecare ocazie pe care cetăţenii ne-o dau, că USR PLUS este acel aer proaspăt de care România are atât de disperată nevoie în politică.

AGERPRES: PNL şi-a prezentat programul de guvernare. Unii l-au considerat ca fiind foarte ambiţios. Care este opinia dumneavoastră despre obiectivele anunţate? Sunt compatibile cu viziunea USR PLUS?

Dan Barna: Opinia mea nu cred că e foarte relevantă în acest moment, pentru că cei care vor trebui să decidă care program este mai bun – cel al PNL sau cel al USR PLUS – sunt cetăţenii, pe 6 decembrie. Şi putem vorbi în continuare despre programul USR şi despre aceste priorităţi de care suntem foarte mândri şi în care avem foarte mare încredere că vor scoate România din această stagnare în care se află de 30 de ani. Acestea sunt temele şi mizele importante. Cetăţenii pot să decidă şi am foarte mare încredere că vor decide cu inspiraţie pe 6 decembrie.

AGERPRES: Cele 40 de angajamente ale USR pot fi realizate în decurs de patru ani?

Dan Barna: Cea mai mare parte dintre ele, da. Sunt altele pe termen lung. Când vorbim de demararea construcţiei de autostrăzi, normal că nu promitem în patru ani că vom umple România de autostrăzi. Dar angajamentul pe care noi îl avem este că va începe construcţia acestor autostrăzi. Pentru că marea problemă a fost că toate proiectele de autostrăzi în România au pornit şi s-au terminat în nişte bibliorafturi şi nişte hărţi prezentate de diverşi miniştri de-a lungul timpului. Colorate, cu coridoare, cu trasee… Lucruri foarte frumoase, dar fără nicio legătură cu realitatea. E nevoie de profesionalism, de competenţă. Or, exact asta propune şi aduce USR PLUS în perspectiva guvernării.

AGERPRES: Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, afirma că statul trebuie, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar. Unde s-ar putea interveni din punctul dumneavoastră de vedere?

Dan Barna: Fără îndoială, controlul deficitului ar fi trebuit şi trebuie să fie o prioritate şi pentru următoarele guverne. Sunt două direcţii. Pe de o parte, una dintre măsurile la care ţinem foarte mult şi care este fundamentală, care va contribui la scăderea deficitului, cea legată de eliminarea taxelor şi impozitelor pe salariul minim. Practic, asta va da mai mulţi bani în buzunarul cetăţenilor. Cealaltă direcţie mult mai importantă, cu impact direct pe deficit, este eliminarea risipei şi a furtului banului public. În momentul în care vom reuşi să punem pur şi simplu plasturi peste acest buget atât de găurit şi atât de căpuşat, în care vedem licitaţii absurde, preţuri de zece ori mai mari decât preţul pieţei la diverse – de la becuri, la scaune, la borduri, la flori sau la decoraţiuni de Crăciun – în momentul în care pui standarde şi norme, astfel încât să reducem risipa, în momentul în care dai concursuri pe posturi şi ai un control a ceea ce înseamnă alocările, şi resursa umană, şi acele bonusuri şi prime care sunt date cu o generozitate nesusţinută de criterii obiective, atunci vom vedea şi un impact pozitiv asupra deficitului. Eliminarea risipei şi furtului, în unele cazuri, a banului public este una dintre direcţiile foarte importante pe care le avem în vedere.

AGERPRES: Aţi vorbit despre eliminarea taxelor şi impozitelor pentru salariul minim brut pe economie. În programul USR, impactul acestei măsuri este evaluat la 25-30 de miliarde de lei. Unii spun însă că ar avea un impact de 50 de miliarde şi că nu ar fi sustenabilă. Credeţi că poate fi implementată?

Dan Barna: Sustenabilitatea acestei măsuri vine la pachet cu eliminarea acelor tipuri de cheltuieli total nejustificate. Pensiile speciale, de exemplu, care sunt o temă importantă, pe care cetăţenii ne-o cer în mod repetat şi în toate campaniile. Şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale, şi la locale. Cea mai frecventă temă invocată de cetăţeni este exact aceasta, legată de pensiile speciale, care sunt o sfidare şi o nedreptate la adresa celor care au muncit ani de zile şi sunt la pensii şi de unu la zece faţă de alţi cetăţeni. Este o nedreptate. Aceasta este una dintre direcţii.

Într-adevăr, această măsură pe de o parte generează venituri mai mari în buzunarele cetăţenilor – aceasta este o aşteptare şi o necesitate pe care guvernul trebuie să o realizeze – ea însă trebuie coroborată cu măsuri prin care reducem această risipă total nejustificată şi neîndreptăţită a resurselor publice.

AGERPRES: PSD propunea recent – şi vă şi invita să semnaţi – un pact pentru sănătate. Care este răspunsul dumneavoastră?

Dan Barna: E clar pentru toată România – şi am văzut ce s-a întâmplat şi în martie, în primul val de pandemie, vedem ce se întâmplă şi acum – felul în care PSD s-a „ocupat”, între ghilimele mari de tot, de sănătate este dezastruos. România a avut un sistem de sănătate, ca mod de administrare, iresponsabil de-a dreptul. Or, acum, la momentul acesta, PSD să vină cu hârtii, cu texte, spunând: „Hai să facem un pact pentru sănătate!”… Din 30 de ani, cea mai mare parte, PSD a fost cel care s-a ocupat direct de sănătate. Efectele le vedem azi, cu toate strategiile care se întâmplă într-un spital sau altul. USR nu are nevoie să semneze vreun pact cu PSD, pentru a propune măsuri active şi a fi foarte responsabili, referitor la această pandemie şi la ceea ce înseamnă un sistem de sănătate corect şi sănătos. Deci, o luăm ca pe o glumă. PSD mai trebuie să sea mult timp în opoziţie pentru a avea justificarea morală să propună orice fel de pact legat de vreun domeniu, cu atât mai puţin sănătatea, când vedem ce efecte tragice a avut guvernarea PSD mulţi ani de zile

AGERPRES: Care este relaţia cu PNL? Rareş Bogdan vă invita recent să vă definiţi poziţia, dacă sunteţi creştini sau anti-creştini, au existat tensiuni la nivel local, aşa cum s-a întâmplat la Timişoara. Unii lideri liberali şi-au exprimat preferinţa pentru un guvern cu UDMR şi PMP. Consideraţi că toate acestea reprezintă un impediment în vederea unei colaborări viitoare?

Dan Barna: Şi USR PLUS, şi eu am prefera să putem guverna singuri. Să avem un guvern USR PLUS, care să facă cu adevărat reformele de care e nevoie în România, într-un termen foarte scurt, imediat după alegerile din 6 decembrie. Astea sunt preferinţele. Dacă ne uităm în orice sondaj şi în orice analiză sociologică făcută de aproape orice parte a presei, realitatea arată diferit. Perspectiva unei coaliţii de după 6 decembrie e una foarte mare să se întâmple în zona USR PLUS – PNL. Este un fapt pe care trebuie să îl privim cu responsabilitate şi cu maturitate. M-aţi întrebat de relaţia cu PNL: eu o consider o relaţie principială. De câte ori PNL a avut iniţiative pe care le-am considerat bune şi corecte şi reformatoare pentru România, USR PLUS a fost acolo. De câte ori am avut iniţiative de genul plasat terenuri cu dedicaţie şi alte iniţiative – pensii speciale pentru primari, de exemplu – nu aveam cum să susţinem astfel de iniţiative şi am fost foarte vocali împotriva lor. USR nu este şi nu a fost niciun moment un partener de antrenament pentru niciunul dintre partide. Suntem un partid care are în spate un electorat puternic, care vrea o Românie care se modernizează, care vrea o ţară ca afară şi vom continua să reprezentăm acest electorat, susţinând toate aceste demersuri. E o realitate foarte pragmatică. De aceea vă spunem că după alegeri miza va fi pe obiective şi pe angajamente de guvernare, mult mai mult decât pe performanţa unuia sau altuia dintre colegii miniştri, fie că sunt de la USR PLUS, fie de la PNL.

AGERPRES: Preşedintele PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu, a adus o serie de critici la adresa guvernului PNL, pentru că a adoptat o ordonanţă de urgenţă care a adus modificări Codului Administrativ şi care – spune domnul Voiculescu – a tergiversat supunerea la vot a numirii sale ca viceprimar. Credeţi că vor exista tensiuni la nivel local, în Bucureşti, între USR PLUS şi PNL?

Dan Barna: Discuţiile sunt principial corecte. Atâta timp cât PNL foloseşte tertipuri pentru a întârzia anumite procese democratice, cum e şi numirea viceprimarilor la Bucureşti, evident, e normal să existe o reacţie din partea noastră. Şi vom continua să avem această abordare legată de fiecare temă care e pe agenda publică. Avem subiectul – cartoful fierbinte din zilele acestea – pensiile speciale pentru primari. Eu mă aştept ca premierul Orban să emită acea ordonanţă prin care să proroge din nou termenul de intrare în vigoare a acelei prevederi din Cod, astfel încât după ce vom avea o majoritate, să putem elimina această total nejustificată modalitate de a privi actul administrativ ca pe o generozitate pe care o datorează cetăţenii primarilor, trebuind să le plătească pensii speciale.

AGERPRES: Aţi discutat cu cei de la PNL despre acest subiect, cel legat de prorogare?

Dan Barna: Este o solicitare pe care am făcut-o în mod repetat. Nu e o temă nouă. E foarte clară poziţia noastră: pensiile speciale sunt o sfidare la adresa cetăţenilor. Nu avem nicio justificare de niciun fel să continuăm să insistăm cu aceste pensii speciale, care nu fac decât să arate o fractură, o disonanţă, un dezechilibru social total neîndreptăţit.

AGERPRES: USR a adus mai multe critici în legătură cu modul în care a fost gestionată pandemia, inclusiv lipsa de predictibilitate a măsurilor pentru mediul economic, o întârziere a deciziilor la Sibiu. Care este în viziunea USR PLUS modalitatea corectă de gestionare a acestei pandemii, în aşa fel încât să se obţină o reducere a numărului de cazuri şi un impact cât mai mic asupra economiei? Continuarea AICI

Vezi și

SURSE Panică în Sistem! Val de pensionări în Poliție

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *