Dan Dungaciu: Dacă nu vom avea anticipate, nu va exista un proiect politic Maia Sandu în Republica Moldova

 Dan Dungaciu: Dacă nu vom avea anticipate, nu va exista un proiect politic Maia Sandu în Republica Moldova

Analistul de politică externă Dan Dungaciu a declarat că „Dacă nu vom avea anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu. Vom avea un politician Maia Sandu, dar nu un proiect politic Maia Sandu”.

Expertul apreciază că, în ceea ce priveşte aplicarea proiectului său european, preşedintele ales al ţării vecine este „un comandant fără oşti”.

„Este cum spunea Stalin – ‘Câte divizii are Papa?’. Ea, deocamdată, trebuie să îşi construiască diviziile, adică o relaţie cu Parlamentul şi cu Guvernul Republicii Moldova, care să fie funcţională din perspectiva proiectului ei politic”, afirmă Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, pe plan extern, Maia Sandu „va avea o tribună fantastică, dar în realitate pârghii de putere nu prea are şi oricine, cu orice Guvern ar vorbi, indiferent unde face prima vizită în calitate de preşedinte ales, guvernele cu care va vorbi se vor uita la configuraţia internă politică – cui dăm bani, pe cine sprijinim”.

O variantă ar fi realizarea unei majorităţi pro-europene în actualul Parlament, dar, în opinia lui Dungaciu, o majoritate legitimă poate fi creată doar prin alegeri anticipate.

„Când câştigi, ca Maia Sandu, pe o platformă anticorupţie, trebuie să fii foarte atent cu cine te aliezi (…) pe hârtie se poate construi o majoritate pro-europeană. În Parlamentul Republicii Moldova se poate construi pe hârtie orice. Ar fi oameni dispuşi să susţină. Dar atât s-au maculat în ultima vreme, schimbându-şi opţiunile, partidele, grupurile, încât pentru Maia Sandu ar fi aproape o sinucidere să încerce să facă o majoritate pro-europeană în Parlamentul actual al Republicii Moldova”, a subliniat el.

Condiţionalităţile financiare externe şi o presiune publică „ar putea să genereze anticipatele de care proiectul politic al Maiei Sandu are nevoie”, consideră Dungaciu.

„Maia Sandu nu se poate întoarce în Parlament susţinută de un partid despre care a spus în campania electorală că este partidul condus de coruptul Igor Dodon. Nu poţi să crezi că Igor Dodon este corupt şi partidul e inocent”, a apreciat analistul.

În opinia sa, Maia Sandu a câştigat scrutinul prezidenţial „pentru că a reuşit să aducă de partea ei tot electoratul pro-european cu toate nuanţele din Republica Moldova”.

„Maia Sandu a făcut ceea ce n-a reuşit în 2016. În 2016, Maia Sandu n-a reuşit să aducă alături de ea tot electoratul pro-european de toate nuanţele din Republica Moldova, a ratat electoratul PDM-ului, Partidul Democrat din Republica Moldova (…). În Republica Moldova, jumătate este spre Vest, jumătate se uită spre Est, iar pachetul de control, ca să zic aşa, îl are acest partid generic numit Partidul Democrat din Republica Moldova, în vremea lui Plahotniuc, care este partidul familiilor mixte care n-are orientare strategică. Acest partid nu este nici până la capăt cu Estul, nici până la capăt cu Vestul”, este de părere Dungaciu.

De asemenea, Maia Sandu a fost susţinută şi de voturile celor doi lideri unionişi şi de diaspora. „Diaspora în Republica Moldova este mai diferită în opţiuni electorale şi decât diaspora din România. S-ar putea ca pe termen scurt, mediu şi lung în România să asistăm la faptul că pachetul de control al alegerilor prezidenţiale să se mute în Occident. N-ar fi rău pentru Republica Moldova”, crede Dungaciu.

El apreciază că Igor Dodon a fost un candidat slab. „Dodon este un Voronin în pantaloni scurţi. A fost totdeauna un secund – secundul lui Voronin, secundul lui Plahotniuc şi, când a fost lăsat singur, cum a fost acum lăsat singur, evident că a capotat”, consideră Dan Dungaciu.

Dungaciu crede că actualul preşedinte al ţării vecine „va încerca o tranziţie lină”. „După părerea mea, clopotele politice au sunat pentru Dodon. El nu mai este un lider credibil. Pe cine vor pune socialiştii? Nu au un lider credibil în acest moment”, adaugă expertul.

De asemenea, el vorbeşte şi despre perspectiva din viitorul apropiat pentru Republica Moldova.

„Vine iarna. Republica Moldova este întotdeauna în buza prăpastiei. A fost totdeauna aşa. Cine va finanţa iarna? Cine va finanţa Republica Moldova? Federaţia Rusă? Nu. Dacă ar fi putut, ar fi făcut-o pe vremea lui Dodon. Cum o să îi dea Federaţia Rusă bani Maiei Sandu? România, Uniunea Europeană? Toate lucrurile acestea sunt delicate, pentru că tu nu poţi să finanţezi un Guvern sau o majoritate parlamentară care ar fi explicit împotriva Maiei Sandu”, mai spune Dan Dungaciu, conform Agerpres.ro.

Citește și:

Atenție, pensionari! Casa Națională de Pensii Publice: ‘Sumele vor fi restituite în luna decembrie’

Firmele românești care au depășit criza economică generată de pandemie și au reușit să obțină profit. Ce metode au folosit

Document. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde au ars de vii 10 persoane, organizează un concurs pentru ocuparea funcției de manager, în această perioadă

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *