Connect with us

Descoperire spectaculoasă: epava unui submarin britanic dispărut misterios în 1942 a fost găsită în Marea Egee

Diverse

Descoperire spectaculoasă: epava unui submarin britanic dispărut misterios în 1942 a fost găsită în Marea Egee

Epava submarinului britanic H.M.S. Triumph, dispărut misterios într-o misiune realizată în Grecia în 1942 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în Marea Egee, a anunţat miercuri agenţia de presă elenă Ana, citată de AFP.

Epava a fost reperată „la adâncimea de 203 metri în Marea Egee” şi la „zeci de kilometri de coastă” de echipa scafandrului grec Kosta Thoktaridis, care, din 1998, a început operaţiunile de căutare a submarinului, potrivit Agerpres.

Cu o lungime de 84 de metri, acest submarin din clasa T a fost asociat cu „rezistenţa împotriva ocupaţiei naziste din epocă în Grecia”, precum şi cu „serviciile secrete britanice”, a explicat Kosta Thoktaridis, citat de Ana.

„Toţi cei 64 de membri ai echipajului au murit în urma naufragiului”, potrivit aceleiaşi surse.

Submarinul Triumph a realizat aproximativ 20 de misiuni de război între anii 1939 şi 1942.

Şi-a început misiunile în Marea Egee în martie 1941 în largul Arhipelagului Dodecanez, aflat pe atunci sub ocupaţie italiană, unde a distrus numeroase ambarcaţiuni ale forţelor inamice, inclusiv submarinul italian Salpa, a raportat agenţia Ana.

Dar, pe 23 ianuarie 1942, după cea de-a 21-a misiune a sa în Marea Egee, Marina de război britanică a anunţat că submarinul Triumph poate fi „considerat ca fiind dat dispărut”.

Ultima mărturie despre acest submarin este cea a unui pilot italian care a spus că l-a văzut pe 9 ianuarie 1942 în largul Capului Sounio, în Golful Salonic, în apropiere de Atena.

Printre diversele versiuni care există despre cauzele naufragiului figurează o ciocnire cu o mină în largul Insulei Milos, capturarea sa de forţele germane în colaborare cu agenţi italieni, precum şi o explozie în prova submarinului, a precizat Kostas Thoktaridis.

Specialist în naufragii, scafandrul elen a trebuit să utilizeze informaţii preluate din arhive britanice, germane, italiene şi greceşti pentru a reuşi să găsească epava.

„A fost cea mai dificilă şi cea mai costisitoare misiune din viaţa mea”, a declarat el pentru agenţia Ana.

Numeroase echipe din Malta şi Rusia s-au deplasat în trecut în Grecia pentru a încerca să găsească epava acestui submarin.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

Publicitate Promo

Top 7 Zile

Publicitate Promo
To Top