Connect with us

Dinamo împlinește 75 de ani. Ce răspuns a dat Elisabeta Lipă la întrebarea: ‘Ați fi de acord ca Dinamo să fie finanțată de stat?’

Diverse

Dinamo împlinește 75 de ani. Ce răspuns a dat Elisabeta Lipă la întrebarea: ‘Ați fi de acord ca Dinamo să fie finanțată de stat?’

Astăzi, 14 mai, se împlinesc 75 de ani de la înființarea clubului sportiv Dinamo București.

Elisabeta Lipă, simbol al clubului din Ștefan cel Mare, în prezent președinte al Federației Române de Canotaj, a răspuns unei întrebări, la emisiunea Digi Sport Matinal, des vehiculate în presa sportivă în ultima perioadă de timp și anume dacă ar fi de acord ca Dinamo să fie finanțată din bani publici.

Eu am spus-o de atâtea ori. Fotbalul și sportul profesionist trebuie să fie finanțat de marile companii pe care statul român le are, iar statul român să învestească până la un anumit nivel pentru a-i da muniție sportului de performanță.

Are o grămadă de companii, cum nu are? La câți bani se câștigă, un procent ar putea fi obligatoriu de investit în sport. Dacă modificăm atâtea legi, credeți că asta nu se poate?

Și atunci, când lucrurile sunt foarte clare, vom vedea o altă față a sportului. Fiecare companie face un profit într-o anume țară. Din acel profit, un procent ar trebui să fie obligatoriu redirecționat către sport.

Dinamo nu înseamnă doar fotbal, ci încă 34 de secții sportive cu rezultate de excepție. E clubul pe care îl iubesc foarte mult„, a spus Elisabeta Lipă, în cadrul emisiunii Digi Sport Matinal.

Legea Sportului a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ

Amintim că Legea Sportului a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ.

În ceea ce privește finanțările acordate de instituțiile publice cu scopul de a investi în sportul de performanță, semnalăm că o astfel de finanțare este susceptibilă să fie considerată ajutor de stat în sensul art. 107 alin. 1 din Tratatul privind funcționarea Uniuni Europene (TFUE) și, pentru a nu fi acordat ilegal, trebuie să poate fi justificat în temeiul art. 107 alin 3 din tratat.

Potrivit Comisiei Europene, promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun în sensul art. 107 alin. 3 lit C din TFUE atât timp cât este sprijinit sportul de amatori și nu activitățile sportive profesioniste.

În cazul adoptării prezentei propuneri legislative, se poate ajunge chiar la situația în care cluburi profesioniste de drept privat, care participă la aceeași competiție sportivă alături de cluburi profesioniste de drept public, să plătească taxe și impozite, în vreme ce cluburile organizate ca instituții publice să beneficieze, în schimb, de alocarea de fonduri bugetare, distorsionând în acest fel mediul concurențial.

În concluzie, față de considerentele arătate, apreciem că prezenta propunere legislativă nu poate fi promovată în forma propusă”, se arată, printre altele, în documentul semnat de Florin Iordache.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

Publicitate Promo

Top 7 Zile

Publicitate Promo
To Top