Connect with us

Investitorii români se numără printre cei mai activi străini în achiziționarea de case în Spania

Diverse

Investitorii români se numără printre cei mai activi străini în achiziționarea de case în Spania

Tot mai mulţi cumpărători îşi îndreaptă atenţia, în contextul economic şi politic actual, către locuinţele de vacanţă din Spania şi Portugalia, pentru un randament crescut al investiţiilor şi pentru a beneficia de un stil de viaţă remote premium sau de lux, potrivit unui studiu realizat de un start-up-ul proptech european.

Cercetarea analizează investiţiile în casele secundare din Europa de Sud-Vest, în era post-COVID. Astfel, studiul comparativ realizat de start-up-ul Directimo arată că Spania este preferată de investitorii români, conform Agerpres.

Totodată, o analiză publicată de Idealista relevă faptul că investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania.
În ceea ce priveşte locuinţele de vacanţă, Costa del Sol a înregistrat, în 2022, cea mai mare creştere a investiţiilor străine (22%), generând o creştere de 11,7% a capitalului.

În timp ce alte pieţe consacrate, precum Coasta de Azur, întâmpină provocări în sectorul proprietăţilor de vacanţă, regiunile Portugaliei reprezintă o nouă opţiune pentru investiţiile în casele secundare, oferind o alternativă solidă la Costa del Sol.

„Incertitudinea economică din Europa privind piaţa bursieră şi sectorul imobiliar tradiţional, alimentată de inflaţie şi conflictul din Ucraina, i-a determinat pe investitori să îşi îndrepte atenţia către locuinţele de vacanţă din sud-vestul Europei. Dorinţa de a se bucura de un stil de viaţă remote premium sau de lux contribuie la această decizie”, susţin autorii studiului.

Costa del Sol, Spania, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a investiţiilor străine, depăşind pieţe consacrate în sectorul proprietăţilor de vacanţă, precum Coasta de Azur. Regiunile Portugaliei reprezintă o alternativă nouă şi solidă pentru investiţiile în casele secundare şi de vacanţă.

Analiza Directimo vizează pieţele de vacanţă din sud-vestul Europei, zone preferate inclusiv de către investitorii români, care se numără în topul celor interesaţi de o astfel de achiziţie.

Cercetarea mai relevă faptul că, la sfârşitul lunii august 2023, preţurile pe unele insule europene au crescut cu până la 30%.

„Gradele mari de ocupare înregistrate prin Airbnb în zonă oferă o oportunitate suplimentară pentru veniturile din chirii, ajungând până la un net de 5%. Acest fapt duce la o rentabilitate medie anuală a capitalului de 17%, cu un potenţial de creştere de până la 20% în proiectele noi”, arată cercetarea.

Totodată, regiunile Portugaliei au devenit o opţiune atrăgătoare pentru investiţii în case secundare şi de vacanţă, reprezentând o alternativă solidă la Costa del Sol. În special, Faro (Algarve) a înregistrat o creştere impresionantă a capitalului de 13%, în timp ce Lisabona a cunoscut o stagnare.

O zonă foarte atractivă din punct de vedere istoric pentru casele de vacanţă premium şi de lux, sudul Franţei se află într-un moment de cotitură în care trebuie să demonstreze capacitatea de a continua să atragă noi proiecte şi investitori într-un ritm similar cu cel al altor regiuni europene, asigurând în acelaşi timp o rentabilitate de două cifre a capitalului.

În perioada iulie 2022 – iunie 2023, regiunea PACA (Provence Cote d’Azur) a înregistrat o creştere medie a capitalului de 3,75%, pe fondul unei scăderi de 18,8% a volumului de tranzacţionare.

„Italia se confruntă cu o provocare semnificativă la nivel naţional privind declinul demografic, ceea ce exercită o presiune substanţială asupra preţurilor locuinţelor rezidenţiale şi ale caselor de vacanţă, care continuă să scadă. Cu toate acestea, zone renumite precum Como îşi valorifică statutul prestigios, înregistrând o rată de creştere a capitalului de 5,2% în ultimele 12 luni”, precizează sursa citată.

Potrivit studiului Directimo, insulele spaniole şi portugheze conduc topul destinaţiilor în ceea ce priveşte evoluţia capitalului, cu o rată de creştere anuală de 12,4% în Insulele Baleare şi de 13% în Insulele Canare. Cea mai atractivă insulă din punctul de vedere al măririi de capital rămâne Madeira, cu o creştere de 15,9% în ultimele 12 luni.

Pe de altă parte, Sassari, situată în nordul Sardiniei, se înscrie în rândul zonelor insulare care au oferit investitorilor o creştere medie de două cifre, în plus faţă de orice venit din închiriere.

Principalele provocări pe insule rămân numărul limitat de noi dezvoltări şi accesibilitatea, oferind în acelaşi timp oportunităţi solide de investiţie.

Directimo este un start-up proptech european, pionier în piaţa locuinţelor de vacanţă prin utilizarea de informaţii bazate pe date reale şi oferirea de consultanţă centrată pe cumpărător.

Continuă să citești
S-ar putea să-ți placă și...
Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

To Top