Connect with us

Israelul critică reuniunea ONU ce a avut ca temă menținerea status-quoului la complexul Al Aqsa

Diverse

Israelul critică reuniunea ONU ce a avut ca temă menținerea status-quoului la complexul Al Aqsa

Membrii Consiliului de Securitate al ONU şi-au exprimat joi îngrijorarea şi au subliniat necesitatea menţinerii status-quoului la complexul moscheii Al Aqsa din Ierusalim, la câteva zile după vizita noului ministru israelian al securităţii de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, informează Reuters.

Statu quo-ul vechi de zeci de ani permite doar cultul musulman în complexul cunoscut ca Esplanada Moscheilor, un loc venerat şi de evrei, care îl numesc Muntele Templului. Un oficial israelian a spus că Ben-Gvir a respectat aranjamentul care permite celor care nu sunt musulmani să viziteze acest loc, dar nu să se roage.

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri, ceea ce este puţin probabil, având în vedere că SUA protejează în mod tradiţional Israelul.

Un înalt oficial al ONU pentru afaceri politice, Khaled Khiari, a comunicat Consiliului că aceasta este prima vizită a unui ministru israelian din 2017.”Deşi vizita nu a fost însoţită sau urmată de violenţă, este văzută ca fiind deosebit de inflamatoare, având în vedere susţinerea din trecut a domnului Ben-Gvir pentru schimbări ale status quo-ului”, a spus el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor părţilor să se abţină de la măsuri care ar putea escalada tensiunile.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat reporterilor înainte de întâlnire:”Evreilor li se permite să viziteze cel mai sfânt loc din iudaism. Este dreptul fiecărui evreu, al fiecărui evreu. Israelul nu a încălcat status-quoul şi nu are de gând să facă acest lucru”.

„Sunt cu adevărat, foarte şocat”, a mai spus Gilad Erdan, în faţa uşilor Consiliului de Securitate.”Şi de ce? Pentru că nu există absolut niciun motiv pentru ca această sesiune de urgenţă să aibă loc astăzi. Nici unul. A organiza o sesiune a Consiliului de Securitate pe un non-eveniment este cu adevărat absurd”, a spus presei diplomatul israelian, potrivit AFP.

Statele Unite sunt angajate în favoarea unei soluţii cu două state în conflictul dintre Israel şi palestinieni şi au fost „preocupate de orice acte unilaterale care exacerbează tensiunile sau subminează viabilitatea unei soluţii cu două state”, a comunicat Consiliului adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood.”Remarcăm că platforma de guvernare a prim-ministrului Netanyahu solicită păstrarea status-quoului în raport cu locurile sfinte. Ne aşteptăm ca guvernul Israelului să respecte acest angajament”, a adăugat Wood.

Al treilea loc cel mai sfânt al islamului şi cel mai sfânt loc al iudaismului, Esplanada Moscheilor este situată în Oraşul vechi al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel. Conform unui status-quo istoric, non-musulmanii pot vizita locul la anumite ore, dar nu se pot ruga acolo. Totuşi, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă pe furiş, gest denunţat ca provocator de către palestinieni şi de mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

To Top