Connect with us

Joe Biden anunță ‘un dezgheț’ în relația Statelor Unite cu China

Diverse

Joe Biden anunță ‘un dezgheț’ în relația Statelor Unite cu China

Preşedintele american Joe Biden anunţă că relaţiile Statelor Unite cu China urmează să înregistreze ”un dezgheţ foarte curând”, după ce Washingtonul a doborât, anul acesta, un presupus balon chinez de spionaj, relatează AFP.

„Cred că veţi observa începutul unui dezgheţ foarte curând”, a declarat Joe Biden într-o conferinţă de presă, duminică, la Hiroshima, la sfârşitul unui summit G7 în Japonia.

Decizia Washingtonului din februarie de a doborî un presupus balon de spionaj chinez care a survolat Statele Unite a declanșat o disputa diplomatică între cele mai mari două economii ale lumii.

O vizită la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken , care fusese considerată o șansă de a îmbunătăți relațiile, a fost anulată în urma incidentului.

Duminică, la o conferință de presă care a urmat summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, Biden a fost întrebat de ce nu este în funcțiune o linie telefonică planificată între Statele Unite și China .

„Aveți dreptate, ar trebui să avem o linie telefonică deschisă. La conferința de la Bali, asta este ceea ce președintele Xi și cu mine am convenit să facem și să ne întâlnim”, a spus el.

Război economic

Autoritățile din China au decis să interzică unui mare producător de cipuri din SUA să participe la proiecte cheie de infrastructură. Chinezii consideră că produsele fabricate de gigantul american al cipurilor de memorie Micron Technology reprezintă un risc pentru securitatea națională.

„Analiza a constatat că produsele Micron prezintă riscuri serioase de securitate a rețelei, care înseamnă riscuri de securitate semnificative pentru lanțul de aprovizionare a infrastructurii critice de informații din China, afectând securitatea națională a Chinei”, a transmis Administrația spațiului cibernetic din China (CAC), potrivit BBC.

Aceasta este prima măsură majoră luată de China împotriva unui producător american de cipuri, în condițiile în care tensiunile dintre Beijing și Washington sunt în creștere.

Americanii au impus o serie de măsuri împotriva industriei producătoare de cipuri de la Beijing și a investit miliarde de dolari pentru a stimula sectorul american al semiconductorilor.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

Publicitate Promo

Top 7 Zile

Publicitate Promo
To Top