Lovitură pentru sute de persoane, devoalată de Violeta Alexandru: ‘Nu mai primesc pensie’

 Lovitură pentru sute de persoane, devoalată de Violeta Alexandru: ‘Nu mai primesc pensie’

Lovitură pentru sute de persoane! Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, le dă o veste proastă românilor care au lucrat în Israel.

Violeta Alexandru anunță, pe Facebook, că din 2019, Israelul a întrerupt plata pensiilor pentru ne-rezidenții care, deși au muncit între 1995 și 2018.

Astfel, la această oră, spune ministrul Muncii, sunt sute de români care au lucrat în Israel, iar acum nu mai primesc pensie.

Pensii – persoanele care au muncit în Israel
Situație complicată pentru românii noștri care au lucrat în Israel și care îmi scriu că nu primesc pensie după anii munciți în această țară. Le spun care sunt concluziile mele după toată documentarea făcută. A fost un subiect care m-a preocupat de la prima discuție pe această temă, acum câteva luni, cu o doamnă care a lucrat în Israel ca îngrijitoare. I-am spus doamnei că mă ocup, voi cere informații și voi vorbi cu toti cei care îmi pot oferi date. Nici dânsa nu mi-a spus la început totul dar recent mi-a confirmat ceea ce scriu mai jos.
Străinii care muncesc în Israel nu au obligația să își plătească contribuțiile la pensii. Au alte obligații de plată dar aceasta – nu. Din banii câștigați, trebuie să își achite dânșii contribuțiile pentru pensii. Mulți nu au făcut acest lucru, posibil să fi crezut că le plătesc angajatorii pentru ei. Sau să nu fi înțeles consecințele și atunci au neglijat acest aspect al obligației de a își plăti singuri contribuțiile la pensii. Dacă statul român când, în noiembrie 2018, a primit o delegație a autorităților israeliene care a spus foarte clar, în scris, acest lucru, ar fi făcut o campanie publică de informare, măcar atunci ar fi atras atenția oamenilor ca să fie atenți și să ia măsuri pentru binele lor. În scrisoarea pe care am identificat-o de curând (pe principiul, dacă Ministrul care spune că este interesat de subiect, nu întreabă, nici noi nu aducem vorba) scrie clar:
„În baza legislației israeliene, persoana care este angajată sau desfășoară o activitate independentă în Israel, ne-rezidentă în Israel, plătește contribuții doar pentru ramurile de asigurare care sunt prestații de înlocuire a salariului: accidente de muncă, maternitate și falimentul angajatorului.”
Fac cât pot de mult și mă implic fără rezerve în orice este de rezolvat. Aici este de spus adevărul, exact așa cum este. Neinformarea oamenilor creează adevărate drame pentru care, la un moment dat PSD va răspunde! Nici oamenii nu s-au informat dar nici autoritățile nu au explicat că, dacă nu își plătesc contribuțiile la pensii, nu vor fi asigurați, anii munciți rămânând niște ani pentru care au încasat venituri dar care nu vor conta pentru pensia de bătrânețe atunci când va veni timpul să o ceară. Nu întâmplător eu insist pe acest aspect, în toate comunicările publice.
Din 2019, Israelul a întrerupt plata pensiilor pentru ne-rezidenții care, deși au muncit între 1995 și 2018, nu aveau contribuții plătite (indiferent de domeniu, construcții, servicii – inclusiv îngrijire la domiciliu). Această informație a fost adusă, oficial, la cunoștința conducerii Ministerului Muncii din România/Casei Naționale de Pensii Publice încă de la finalul anului 2018. Ce s-a întâmplat înainte de acest moment, am cerut și eu informații din Israel și le aștept.
Din discuțiile mele cu Ambasadorul nostru în Israel, am înțeles că s-a cerut punct de vedere de la Ministerul justiției. Îl aștept cu mare interes. Dacă apar noutăți, imediat vorbesc despre ele.
În această situație sunt în acest moment sute de persoane care nu mai primesc pensie din Israel. Putea să fie și un român, tot la fel tratam problema și încercam să văd care este adevărul”, dezvăluie, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Vezi și

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat legea! Anumiți români vor fi scutiți de plata impozitului

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *