Marius Budai, despre proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu la stat : ‘Dacă ajungem la opțiunea de a-i ține până la 70 de ani, blocăm, de partea cealaltă, accesul tinerilor în sistem’

De asemenea, Cristian Seidler a explicat faptul banii care sunt folosiți pentru plata pensiilor în prezent nu sunt cei pe care oamenii i-au dat statului „pentru păstrare” de-a lungul acitivității, ci sunt de fapt banii angajaților din prezent, excepție fiind banii din Pilonul II și III.

„Dincolo de ceea ce se contribuie, statul, de la bugetul de stat, mai pune sume, nu mici, pentru a putea fi plătite pensiile, care nu spun că sunt foarte mari, am doi părinți pensionari, dar asta este ce poate statul astăzi, cu numărul de angajați”, a transmis deputatul USR.

Deputatul PSD Marius Budăi a amintit de datele Eurostat care arată că speranța de viața a bărbaților din România este de 70 de ani și 6 luni.

„Dacă eu mă angajez la 20 de ani și contribui până la 70 de ani, deci 50 de ani, și mai trăiesc 6 luni ca să iau pensie, atunci de ce să mai contribui ăia 50 de ani?”, s-a întrebat Marius Budăi.

În acest context, Cristian Seidler a subliniat faptul că prin proiectul de lege oamenilor li se oferă posibilitatea de a rămâne în activitate până la 70, punctând că omul „nu este obligat, poate rămâne și doar un an”. De asemenea, acesta a precizat că aproximativ 20.000 de persoane pensionate lucrează la stat în prezent.

Totodată, deputatul USR a explicat că de fapt „nu vorbim despre o interzicere a dreptului, ci despre o suspendare a lui, iar statul are dreptul să ia această măsură pentru alte deziderate de ordin social”, făcând referire la decizii anterioare ale Curții Constituționale a României (CCR), care au fost luate în vedere la redactarea textului de lege.

Deputatul PSD a anunțat că partidul din care face parte va veni la dezbaterea din Parlament privind proiectul, care are loc luni, cu amendamente la proiectul de lege, informează gândul.ro

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *