Medicul Gabriel Diaconu: ‘Nu e vorba doar de ”giganți Pharma” și ”ocultă mondială”. E vorba de un miriad de lucruri’

 Medicul Gabriel Diaconu: ‘Nu e vorba doar de ”giganți Pharma” și ”ocultă mondială”. E vorba de un miriad de lucruri’

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a venit cu precizări pe pagina sa de Facebook, despre cum funcţionează vaccinurile, ”Un vaccin trebuie ținut la o temperatură cât mai aproape de constant. Ține-l în condiții improprii și se strică”.

”Un lanț rece care să ne conducă în primăvară…

Curios din fire cum sunt, dar mai ales inconfortabil cu bonețica de psihiatru, am ajuns la un moment dat în trecutul meu în compania unor oameni deosebiți. M-am trezit printre ei după ce am făcut, într-o emisiune la televizor, o afirmație periculoasă.

E vorba de membrii Grupului Român de Vaccinologie din SNMF (Societatea Națională a Medicilor de Familie). N-ar trebui să fie așa, dar când i-am întâlnit erau niște frumoși nebuni într-o țară confuză.

Cu ei, alături de ei, și împreună cu organizații civile, facem lobby pentru imunizare prin vaccin de mai bine de 5 ani.

Și a trebuit să mă educ pentru asta. A trebuit să citesc studii despre vaccinuri, inclusiv pe acelea privind riscurile lor. Am citit cercetări observaționale, mititele, dar și studii făcute pe sute de mii de prunci. Și am revizuit și meta-analize, sau „studii făcute din studii”, care se uită sobru și neiertător, la ce arată toate articolele de cercetare când le pui unele sub altele, dacă există sau nu un consens pe marginea protecției pe care o dau vaccinurile, și profilul lor de siguranță.

Iar mai recent, ca orice om cu prea mult timp pe mâini, mi-am făcut training-ul CDC pentru ”vaccine storage and handling” (VSH). Pe românește asta s-ar traduce prin ”stocarea și manevrarea vaccinurilor” (SMV). Am vrut să înțeleg practic cum se întâmplă minunea ca o sticluță ajunge de la Cuca Măcăii vaccinurilor la Cuca Măcăii în Vâlcea.

Modulul cu pricina a fost pus la dispoziție tuturor lucrătorilor sanitari de către cei de la Centrul de Control al Bolilor. E ușor de găsit. Și trece în revistă absolut fiecare pas de urmat, odată ce o companie farmaceutică intră în faza de producție în masă a unui vaccin oarecare.

VSH mai înseamnă, în medicină, și ”viteza de sedimentare a hematiilor” astfel că în următoarele folosesc acronimul românesc.

Deci, SMV.

SMV este un concept creat încât de la fabricare, la administrare, să nu intervină evenimente care ar putea face actul medical inutil sau, și mai rău, periculos. Asta presupune o listă de proceduri standard foarte simple, dar obligatorii, care să preîntâmpine varii rahaturi cum ar fi depozitarea în condiții improprii, transportul în mijloace sub-standard, sau injectarea defectuoasă a unui ser alterat.

Vaccinurile trebuie păstrate în cutia lor originală împreună cu serul de reconstituire. Există norme (SOP/ standard operational procedures) cu liste clare de verificat. Cam cum ai și la Poștă, sau la îmbarcarea într-un avion. Nu există scurtături. Și nu există cârpeli.

CDC a observat că principala cauză de boacănă în campaniile mari de imunizare este alterarea serului vaccinal și ne-respectarea condițiilor de depozitare. Un vaccin trebuie ținut la o temperatură cât mai aproape de constant. Ține-l în condiții improprii și se strică. Repede. Du-l la terminalul de administrare (cort, cabinet medical etc) în paporniță, iar se strică. Treaba dracului și foarte fragile sunt aceste medicamente, dacă stai să te gândești.

Depozitare + transport + administrare = lanț rece (Cold Chain = CC).

Lanțul rece înseamnă că la fiecare pas vrei să reduci stresul termic. Ori pentru asta îți trebuie un pic de imaginație inginerească, și niscaiva măsuri de precauție.

Să începem cu frigiderele. În primul rând nu sunt frigidere de comerț ca cele pe care le ai tu acasă. Tu ai acasă un frigider cu ușă, un sistem de circulare a aerului/ posibil de ionizare a lui/ și un compartiment de refrigerare. Dacă ești șmecher posibil că ți-ai luat un frigider cu ”afișaj” și dormi liniștit noaptea că-ți stau brânzica și iaurtul la 5 grade Celsius. Că doar așa scrie pe el.

Ei, frigiderele folosite în regim CC trebuie dotate cu sonde termice.

Sondele termice trebuie să aibă un sistem de alarmă în caz că au loc oscilați ne-permise în spațiul de depozitare al vaccinului. Alarmele trebuie să aibă un sistem tip DDL/ digital data-logger/ adică să poată ”memora” pe o perioadă de timp, în regim puls (cam o dată la 30 de minute), temperatura înregistrată în interiorul camerei de depozitare. CDC NU recomandă folosirea termometrelor obișnuite sau a frigiderelor ”din comerț” pentru că au modificări ale calibrării instrumentelor.

La fel și pentru sistemele de refrigerare, unele care ar putea pune probleme în campania de vaccinare anti-COVID pentru că cer temperaturi foarte scăzute.

După care personalul. Personalul trebuie instruit de sus până jos cu privire la SMV, CC și SOP în ce privește produsul respectiv. Mai mult, personalul trebuie instruit cu privire la documentarea incidentelor care pot să apară într-un CC și raportarea lor rapidă, împreună cu un checklist (fișă de raport) care să dea personalului instrumentul de a raporta, și rezolva, rapid evenimentul.

CDC a observat că e mult mai simplu, și mai ieftin, să bagi bani în aceste lucruri decât să pierzi uneori zeci de mii de doze de vaccin, dar și să sacrifici vaccinarea a zeci de mii de oameni.

Echipamentele trebuie ținute în zone care au, la rândul lor, un ambient termic măsurat și stabil. Trebuie să aibă (apud România) sisteme electrice dedicate, să nu împartă priză cu alte echipamente electrice, eventual cu alertă de tensiune, și ștecăr securizat (evident, se mai întâmplă uneori să scoată femeia de serviciu un cablu din priză când face curat ca să ajungă fix acolo unde vrea mopul ei). Sistemele electrice dedicate, în caz că pică rețeaua sau au loc oscilații de tensiune, trebuie să aibă sisteme de back-up pe bază de generator electric.

Generatoarele electrice, prin SOP, trebuie verificate minim de două ori pe an, sau – cum e cazul în campaniile masive de imunizare – înaintea debutului operațiunii.

Fiecare produs are un ”pașaport” de identitate care trebuie logat într-o fișă de dispensare. Și fiecare lot trebuie înregistrat atât în format scris cât și electronic. Evidența fiecărui vaccin trebuie păstrată de la producție la administrare, iar tichetele trebuie să fie păstrate și îndosariate astfel încât să fie eligibile ulterior pentru audit.

Trebuie spus că, oricât de mundan și plicticos pare acest demers, deîndată ce înțelegi furnicarul uman implicat în penumbra vaccinului pe care tu îl primești, te umple de smerenie. Pentru că o groază de oameni s-au mobilizat, și-au folosit competența, altruismul social și dedicarea pentru ca tu să strâmbi din nas când te înțeapă acul.

După care începe o altă muncă herculeană, și aceea este documentare a efectelor vaccinului la pacient, și monitorizarea stării lui post-vaccinal, dar și raportarea în regim activ/ pasiv a efectelor (atât benefice cât și adverse) ale medicamentului. Dar despre ele voi scrie altă dată…

Tu, pentru care carnea crește în caserolă, roșia în lădiță și ciupercile champignon în raft, să nu uiți niciodată că fiecare dintre aceste lucruri reprezintă munca unui om. Când stai tembel pe-un site obscur și-ți gâdili glanda conspirației, tu să nu uiți că nu e vorba doar de ”giganți Pharma” și ”ocultă mondială”. E vorba de un miriad de lucruri mici, banale, care trebuie să se alinieze perfect, trebuie să funcționeze în armonie, și nu doar astăzi, cât și mâine, încât și tu, și eu, și noi să avem acces, să ne putem baza pe aspirina din farmacie, pe manitolul din farmacie, pe vaccinul din farmacie. Cine știe, poate că și tu faci parte din acest lanț uman.

Poate că și tu faci parte din acest lanț rece, dar atât de fierbinte în același timp. Mâini care ating mâini, într-o perioadă de distanțare fizică și de metrică a singurătății. Singuri poate că suntem, dar niciodată însingurați”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *