Mircea Coșea, analist economic: ‘Pensiile speciale vor rămâne așa cum sunt. Guvernul nu va avea curaj să le elimine’

Mircea Coșea, profesor la Academia de Studii Economice din București a precizat că politicienii nu vor avea curajul să elimine pensiile speciale.

Economistul a mai afirmat că nu crede că pensiile speciale vor mai fi acordate primarilor, căci Uniunea Europeană nu va permite acest lucru. Țara noastră va primi un împrumut de la UE prin PNRR, dar trebuie să îndeplinească mai multe condiții, altfel finanțarea va fi oprită.

„Părerea mea e că pensiile speciale de la Justiție, de la servicii, de la Armată nu se vor rezolva, vor rămâne așa cum sunt, pentru că e o presiune politică foarte mare și o teamă a celor care guvernează azi, sau mâine, sau poimâine să umble la pensiile alea.

Pensiile primarilor nu pot fi mărite, asta trebuie să fie foarte clar. Pe sistemul contributivității nu se pot mări diferențiat pensiile că țin de contributivitate.

Se pot adăuga alte lucruri, cum a făcut PSD, dar acum nu cred că e un lucru bun pentru că, indiferent de situația celor care au fost primari nu știu câți ani și au pensie mică acum, această cheltuială nu va fi aprobată la UE.

Am intrat într-o condiționalitate foarte dură. Poate nu ne dăm seama, dar orice cheltuială bugetară de acum înainte trebuie raportată din 6 în 6 luni la Bruxelles. Ar trebui lumea să citească PNRR și să vadă cât de dur e sistemul în care noi am intrat, că am luat acel împrumut și probabil nu puteam să-l nu-l luăm. De acum înainte mergem pe o linie foarte strânsă. Eu aș spune un cuvânt care poate deranjeză dar de acum înainte intrăm în austeritate.

O astfel de cheltuială nu va fi aprobată. Deci cred că va trebui, până la urmă, în Parlament să se înțeleagă că discuțiile astea, care după părerea mea sunt marginale, nu mai trebuie să fie discutate în public, pentru că lumea începe să se îndoiască de veridicitatea acestui fond care până la urmă contează pentru fiecare, toți sperăm să ne aducă ceva, or dacă se fac astfel de greșeli din 6 in 6 luni banii pot fi opriți”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, conform b1.ro.

Vezi și:

Eliminarea pensiilor speciale, o adevărată piatră de moară pentru Coaliția de guvernare. Raluca Turcan: ‘Înainte de a spune ce facem cu pensiile speciale, vreau să știți că toate modificările au fost făcute de către PSD’

Mircea Coșea, analist economic, despre pericolul împrumutului de la UE prin PNRR: ‘De acum înainte intrăm în austeritate. Va trebui să strângem cureaua’

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *