Echipă comună de anchetă România-Olanda pentru investigarea furtului artefactelor antice
Autoritățile judiciare din România și Olanda au format o echipă comună de anchetă pentru a investiga furtul celor patru obiecte de patrimoniu expuse luna trecută la Muzeul Drents din orașul Assen, relatează Rador Radio România.
Furt prin explozie: Coiful de la Coțofenești și trei brățări antice au fost sustrase
Hoții au folosit o explozie pentru a pătrunde în muzeu și a sustrage coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări antice din aur, toate fiind împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României pentru expoziția internațională.
Trei suspecți, capturați după patru zile de căutări
Poliția din Olanda a anunțat că a reținut trei bărbați originari din Olanda de Nord, suspectați că ar fi implicați în furtul tezaurului dacic. Cei trei au fost capturați după patru zile de căutări intense, însă autoritățile olandeze nu au oferit detalii despre eventuala recuperare a obiectelor furate, printre care coiful de la Coțofenești și brățările dacice de aur.
Poliția a publicat o imagine cu unul dintre suspecți
În paralel cu arestările, autoritățile olandeze au făcut publică o imagine cu unul dintre suspecți, surprins de camerele de supraveghere ale unui magazin de bricolaj din Assen, pe 22 ianuarie. Poliția suspectează că bărbatul ar fi avut o implicare directă în furtul spectaculos, care a dus la dispariția unor artefacte de valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural românesc.
Investigațiile continuă pentru recuperarea tezaurului
Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile analizează circumstanțele furtului și posibilele rețele infracționale implicate în această crimă organizată.
„Suntem foarte fericiți de veștile pline de speranță despre arestările din Olanda de Nord. Avem un mare respect pentru serviciile de investigație care au tratat acest caz teribil atât de adecvat și așteptăm cu nerăbdare evoluții ulterioare. Găsirea intactă a operelor de artă furate ar fi un pas fantastic pentru toți cei implicați, nu doar pentru noi, ci mai ales pentru poporul român”, a transmis Muzeul Drents într-un comunicat oficial.