Propunere în premieră! Se cere decontarea testelor Covid pentru toți românii și susținere financiară pentru toți românii infectați

 Propunere în premieră! Se cere decontarea testelor Covid pentru toți românii și susținere financiară pentru toți românii infectați

Candidat independent la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Cătălin Stochiță le cere parlamentarilor români să adopte un proiect de lege pentru a sprijini persoanele infectatate cu noul coronavirus, respectiv pentru cele aflate în carantină și izolare.

„În contextul pandemiei SARS CoV-2 pentru a sprijini financiar persoanele infectate cu virusul SARS CoV-2 și persoanele aflate în carantină sau în izolare, am depus la Parlament un Proiect de lege, în calitate de candidat Independent pentru funcția de Deputat în Circumscripția electorală nr. 42 București.

Având în vedere haosul din sistemul sanitar public, faptul că angajații DSP își bat joc de cetățeni, fiind mii de cazuri în care pacienții aflați în tratament la domiciliu sau persoanele aflate în izolare au fost sunate din partea DSP pentru realizarea anchetei epidemiologice după 1 săptămână sau chiar după 2 săptămâni, plus faptul că administrația publică locală nu acorda sprijin logistic sau material persoanelor menționate, consider că este o soluție viabilă adoptarea și implementarea acestui proiect de lege, care poate fi îmbunătățit cu ajutorul specialiștilor din domeniul sănătății și administrației publice.

Proiect de lege privind acordarea susținerii financiare pentru persoanele infectate cu virusul SARS CoV-2 și pentru persoanele aflate în carantina sau în izolare

Subsemnatul Stochiță Aurel-Cătălin, vă transmit propunerea pentru adoptarea unui Proiecte de lege privind acordarea susținerii financiare pentru persoanele infectate cu virusul SARS CoV-2 și pentru persoanele aflate în carantina sau în izolare.

Se decontează sumele privind cheltuielile cu testele pentru detectarea virusului SARS CoV-2, atât pentru testele rapide cât și pentru testele tip: RT-PCR, IgG și IgM.

Se decontează sumele achitate pentru tratamente medicale realizate la domiciliu, în spitalele publice (de stat) sau în clinicile private, respectiv cheltuielile de spitalizare pentru perioada tratamentului până la data declarării persoanei ca fiind vindecată prin intermediul următoarelor documente- bilet de ieșire din spital, aviz emis de DSP, aviz emis de medicul de familie sau rezultat negativ al testului RT-PCR.

Persoanele aflate în perioada de carantină (14 zile) sau în perioada de izolare/autoizolare prin înștiințarea DSP sau a medicului de familie, beneficiază de suma de 1400 lei, respectiv 100 lei/zi x 14 zile pentru susținerea cheltuielilor efectuate cu produse alimentare, fructe, sucuri, apă minerală/plată, servicii de catering sau livrare la domiciliu, consumabile medicale și produse de igienizare (măști, mănuși, dezinfectanți, etc).

Persoanele infectate beneficiază pe perioada tratamentului în spitalul public, spitalul privat sau la domiciliul pacientului de suma de 1400 lei plus suma calculată de 100 lei/zi x nr. zile până la finalizarea tratamentului și declararea vindecării pacientului, pentru susținerea cheltuielilor cu medicamente, produse alimentare, fructe, sucuri, apa minerală/plată, servicii de catering sau livrare la domiciliu, consumabile medicale și produse de igienizare (măști, mănuși, dezinfectanți, etc).

persoanele declarate vindecate de virusul SARS CoV-2 care donează plasmă beneficiază de suma de 5000 lei în numerar sau prin transfer bancar sau tichete de masă sau vacanță/cadou sau vouchere în cazul unor sponsorizări acordate de diverse firme private.

Sumele menționate se acordă astfel: pentru anul 2020 începând de la data declarării stării de urgență/stării de alertă până la data de 31.12.2020; pentru anul 2021 începând de la data de 01.01.2021 până la data încetării stării de alertă/stării de urgență sau emiterea de către instituțiile Statului Român a unui document oficial privind încetarea pandemiei.

Fondurile bugetare pentru plata susținerii financiare se aloca din Bugetul de stat alocat pentru sănătate și protecție sociala și/sau din bugetele de la nivel central și/sau nivel local.

În termen de 15 zile de la adoptarea Proiectului de lege se vor elabora și adopta Normele metodologice privind modul de aplicare a legii”, se precizează într-un comunicat de presă.

Aspecte privind elaborarea Normelor metodologice

Sumele menționate se vor acorda prin intermediul instituțiilor de asistență socială de tip DGASPC din țară de la nivelul Consiliului Județean sau din subordinea Consiliilor Municipale din Municipiile reședință de județ.

În Municipiul București sumele se vor acorda prin intermediul DGAS sau ASSMB din subordinea CGMB sau prin intermediul DGASPC din sectoarele 1-6 din Municipiul București.

Susținerea financiară se acordă în baza documentelor privind efectuarea plății: bon fiscal, factură fiscală, extras bancar pentru plățile efectuate prin intermediul cardului bancar precum și a documentelor care atestă starea de sănătate a pacienților:

  • Testul pozitiv RT-PCR emis de unitatea sanitara: spital public/privat sau laborator acreditat public/privat și documentele privind plata.
  • Testul negativ RT-PCR emis de unitatea sanitară: spital public/privat sau laborator acreditat public/privat și documentele privind plata.
  • Decizia DSP privind intrarea în carantina sau ieșirea din carantina a persoanelor.
  • Documente privind plata medicamentelor specifice tratamentului pacientului.
  • Documente privind justificarea sumei de 100 lei/zi – produse alimentare, fructe, sucuri, apă minerală/plată, servicii de catering sau livrare la domiciliu, consumabile medicale sau produse de igienizare (măști, mănuși, dezinfectanți, etc). În cazul in care aceste documente nu mai există se vor deconta sumele în baza Declarației pe proprie răspundere privind cheltuielile efectuate în perioada de carantină, izolare, spitalizare, tratament la domiciliu.

Vezi și

EXCLUSIV DNA: Dan Barna nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar

Proiect de lege controversat: Cu cât ar urma să fie taxați din salariu angajații

Document intrat în posesia Bugetul.ro! Dovada că s-a solicitat și la Ministerul Economiei inventarierea personalului care vrea să se vaccineze

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *