Proteste masive ale studenților sârbi împotriva corupției, la 100 de zile de la tragedia din Novi Sad

Studenții din Serbia au organizat duminică o serie de proteste de amploare, blocând drumuri și intersecții esențiale în mai multe orașe, inclusiv Belgrad, pentru a marca 100 de zile de la prăbușirea unei secțiuni din acoperișul gării din Novi Sad. Incidentul a declanșat un val de nemulțumire în rândul populației, fiind perceput ca un simbol al corupției din țară, relatează AFP.

Reclame

Blocaje și momente de reculegere în marile orașe

În Belgrad, sute de manifestanți au blocat principalul nod rutier al capitalei, inclusiv podul „Gazela”, unde au anunțat că vor rămâne timp de șapte ore.

Pentru a aduce un omagiu celor 15 victime ale accidentului din 1 noiembrie, protestatarii au păstrat 15 minute de tăcere, după care au aruncat 15 trandafiri albi în râul Sava.

În paralel, studenți și alți manifestanți au organizat proteste și în Novi Sad, unde au blocat trei dintre cele mai importante intrări în oraș. De asemenea, aceștia au aruncat trandafiri în Dunăre, în memoria celor decedați. Protestele din această zonă urmau să dureze trei ore.

În Nis, studenții au anunțat că vor bloca, timp de șapte ore, principalul punct de taxare rutieră de pe autostrada A1, cea mai importantă arteră de circulație din nordul orașului.


Un protest împotriva corupției și nepotismului

Tragedia din gara Novi Sad s-a petrecut la scurt timp după finalizarea lucrărilor de renovare și a amplificat furia cetățenilor împotriva corupției sistemice din Serbia, o problemă despre care se vorbește de ani de zile.

O mare parte a societății consideră că accidentul este o consecință a nepotismului, iar la fiecare protest se scandează lozinci precum „Corupția ucide!”.


Studenții, în prima linie a mișcării de protest

Încă de la sfârșitul lunii noiembrie, studenții au fost în prima linie a manifestațiilor, blocând activitatea majorității facultăților din țară. Pe 1 februarie, zeci de mii de tineri s-au strâns la Novi Sad, blocând cele trei poduri peste Dunăre, inclusiv principalul pod, pentru 24 de ore.

Aceștia continuă să ceară „dreptate” și „asumarea responsabilității” de către autorități pentru tragedia din gara Novi Sad. Pentru 15 februarie, protestatarii au anunțat un nou blocaj, de această dată în centrul orașului Kragujevac.


Răspunsul autorităților: demisii și acuzații

În încercarea de a calma protestele, premierul Milos Vucevic și-a anunțat demisia la finalul lunii ianuarie, însă acest gest nu a reușit să oprească nemulțumirile din stradă.

În schimb, președintele sârb Aleksandar Vucic alternează între apeluri la dialog și acuzații potrivit cărora protestele ar fi influențate din exterior, susținând că în spatele manifestațiilor s-ar afla „țări occidentale” sau chiar Croația.

„Nu pe mine vor să mă doboare. Ei vor să distrugă Serbia”, a declarat Vucic sâmbătă, în fața mai multor mii de susținători adunați în Kikinda.

„Nu va exista o revoluție în Serbia. Poporul este cel care decide și doar prin alegeri”, a adăugat președintele sârb.