Raed Arafat atrage atenția cu privire la mesajele de manipulare a populației împotriva vaccinări: ‘Lumea o să zică poate medicii sunt proști, poate medicii nu știu’

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, atrage atenția că entuziasmul pentru vaccinare al populației a scăzut și din cauza sfaturilor anumitor personaje mondene, care pozează în experți și răspândesc opinii false.

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni – și știu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele – una, în mod special, care apare și comentează toată ziua”, a spus Raed Arafat.

La insistențele moderatorului de a nominaliza persoana respectivă, Raed Arafat a spus: „Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toții, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-și spună opinia. Cu toții avem acest drept să ne spunem părerea. Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert și mulți oameni o cred devine o problemă. Și această persoană când este promovată – și nu numai ea – și vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă ”, a explicat Raed Arafat.

„Noi am fost de dimineața până seara spus că ce se întâmplă nu este OK, vaccinarea nu e OK, aia nu e OK, aia nu e OK – și asta totul transmis indiferent ce mesaje s-au dat de la comitetul de vaccinare, de peste tot. De multe ori am văzut predominând mai mult partea cealaltă, și promovată,  și arătată, de social media nici nu mai vorbim. Aceste persoane trebuie să spună pe ce se bazează când vorbesc. Oamenii simpli le cred și uneori le cred mai mult decât ne cred pe noi, pentru că folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim, folosesc o chestie care arată că e superioară persoana care critică, zeflemește, înjură”, a arătat șeful DSU.

Un om simplu percepe această atitudine ca fiind una a unui om cu expertiză, „uite, știe despre ce vorbește, vorbește tare, uite ce bine vorbește”, iar acest om nu mai merge la vaccinare sau stă pe gânduri și spune: „ia stai, poate că are dreptate, nu mă mai duc” – a explicat Raed Arafat.

„Dacă un mesaj fals, nebazat pe știință, este răspândit continuu, în fiecare zi, în fiecare seară, peste tot, mai puternic decât mesajele care explică, atunci o să zică lumea poate medicii sunt proști, poate medicii nu știu”, a spus oficialul, conform digi24.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *