Raluca Turcan, despre creșterea vârstei de pensionare: ‘Noi, ca Guvern, avem ca intenție să încurajăm oamenii să își petreacă mai mult în activitatea profesională’

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat că ”Dacă va crește calitatea vieții în România, dacă va crește speranța de viață la naștere, la momentul pensionării, atunci va putea fi luat în discuție acest subiect”.

„Singurii care au destabilizat sistemul de pensii în România sunt cei care le-au majorat din pix, de multe ori în momente de nesustenabilitate”, a subliniat liberala.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, despre vârsta de pensionare

În România, la ora actuală, vârsta de pensionare pentru bărbați este 65 de ani, iar în cazul femeilor este 61, însă legea în vigoare prevede că, în cazul femeilor, va crește la 63 până în 2030. Raluca Turcan a amintit și de o decizie a CCR care stipulează că este inechitabil ca femeile să iasă la pensie mai devreme decât bărbații.

„E regretabil că își dau cu părerea unii care nici măcar nu visează la informațiile pe care le avem noi în momentul în care pregătim reforma, și atunci doar intoxică spațiul public și fac rău oamenilor. Evident că, fiind un proces în curs, eu nu pot să vă spun exact toate elementele din reforma sistemului de pensii, însă le dau pe cele mai importante.

În materie de vârstă de pensionare, acum vârsta de pensionare la bărbați este 65 de ani, la femei 61. În legea actuală, în care sunt plătite pensiile din România, se prevede ca până în anul 2030 vârsta de pensionare să crească 63 la femei și 65 de ani la bărbați, adică legea făcută de colegii care acum intoxică. După aceea, avem în paralel o decizie a Curții Constituționale care spune, este neconstituțional, inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme ca bărbații, mai ales că speranța de viață la femei este mai mare decât speranța de viață la bărbați, și atunci există premisele egalizării vârstei de pensionare”, a precizat ministrul Muncii.

Ea a vorbit și despre stimularea rămânerii în viața activă până la 70 de ani.

„Noi, ca Guvern, avem ca intenție să încurajăm oamenii să își petreacă mai mult în activitatea profesională, să eliminăm acele puseuri de pensionări anticipate, de pensionări chiar anticipate cu penalizare, și oamenii să își dorească, fie opțional pentru că sunt mulțumiți de locul de muncă, fie chiar printr-un sistem de bonificații, să rămână mai mult în viața activă, până la 70 de ani, cam acolo merg toate țările Uniunii Europene, în condițiile în care în România, totuși, speranța de viață, și la pensionare, și la naștere, și calitatea vieții active sunt toate cu indicatori sub media europeană, și atunci eu, ca ministru, nu pot să vorbesc despre creșterea vârstei de pensionare.

Dacă va crește calitatea vieții în România, dacă va crește speranța de viață la naștere, la momentul pensionării, atunci va putea fi luat în discuție acest subiect. Acum rămâne pur o opțiune a oamenilor. Dacă vor să lucreze, bine, dacă nu, nu”, a punctat demnitarul.

Raluca Turcan a punctat că „este firesc să vorbești despre stimulare”.

„În aproape toate țările din Uniunea Europeană se vorbește și au instrumente de stimulare a activității profesionale – 14 țări din Uniunea Europeană au și penalizări dacă oamenii se pensionează anticipat, dar și stimulente pentru a rămâne în viața activă; sunt două țări care au doar stimulente, adică îi încurajează pe oameni să rămână mai mult, și două țări, doar România și Grecia, în care există doar penalizări. În materie de cifre care îngrijorează oamenii, de afirmații pe care le facem, vreau să vă spun că singurii care au destabilizat sistemul de pensii în România sunt cei care le-au majorat din pix, de multe ori în momente de nesustenabilitate”, a mai spus ministrul, conform b1.ro.

Vezi și:

Eliminarea pensiilor speciale, o adevărată piatră de moară pentru Coaliția de guvernare. Raluca Turcan: ‘Înainte de a spune ce facem cu pensiile speciale, vreau să știți că toate modificările au fost făcute de către PSD’

Raluca Turcan, atac dur la adresa PSD în scandalul măririi alocațiilor: ‘Chiar ar trebui să tacă. Noi am fost inițiatori ai celor două dublări de alocații, astfel încât să ajungem la un nivel decent’

Vești mari pentru români! Raluca Turcan: ‘Pensiile mici vor crește mai mult, se va reduce decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare pensie’

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *