Raluca Turcan, mesaj clar: ‘Noi susținem continuarea vieții active opțional și nu luăm în calcul creșterea obligatorie a vârstei de pensionare’

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că nu se intenționează creșterea obligatorie a vârstei de pensionare.

„Noi susţinem continuarea vieţii active opţional şi nu luăm în calcul creşterea obligatorie a vârstei de pensionare. Am asistat la o serie de dezinformări care sunt lansate, cele mai multe dintre ele, în mod voit, tocmai pentru a crea neîncredere printre beneficiarii sistemului public de pensii, amăgiţi foarte mulţi ani (…). Noi suntem într-un plin proces de reformă pe sistemul public de pensii. Acest proces are două componente, componenta tehnică şi componenta legislativă.

Pe partea legislativă vizăm ca în formula de calcul a pensiilor să păstrăm stagiul minim de cotizare de 15 ani, să reducem inechităţile între pensia cea mai mică şi cea mai mare, să crească mai mult pensiile mai mici, evident, sistemul să fie sustenabil din perspectiva raportării cheltuielilor cu pensiile la PIB şi în acelaşi timp în calculul pensiilor să se aibă în vedere mai mulţi factori de contributivitate. Iar partea tehnică este cea (…) de evaluare a tuturor dosarelor de pensii din România”, a declarat Raluca Turcan joi, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a subliniat că, în condiţiile actuale din România, nu se poate pune problema creşterii vârstei de pensionare.

„În orice ţară din lumea aceasta, când se vorbeşte despre reformă, evident că se discută lucruri. Dar noi, ca ţară, în contextul actual al speranţei de viaţă la naştere, speranţei de viaţă la pensie şi ca urmare a calităţii vieţii profesionale, nu putem lua în calcul creşterea vârstei de pensionare”, a precizat ministrul Muncii, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Continuă declarațiile în contradictoriu pe tema majorării vârstei de pensionare! Raluca Turcan îl contrazice pe Dan Barna

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *