Connect with us

Reportaj. Vinerea Neagră

Economic

Reportaj. Vinerea Neagră

E vineri. Ar fi trebuit să fie fie vineri 13, dar calendarul pare că a luat-o razna, indică 29 ianuarie 2021. În zona Obor, sirenele au început să vuiască de la primele ore ale dimineții. Nu este nimic anormal pentru această de perioadă de pandemie, dat fiind că în apropiere sunt trei spitale importante: Spitalul de Urgență Florească, Spitalul Colentina și Institutul Matei Balș. Ultimul arde, arde la propriu!

Din fericire, pompierii ajunși la fața locului se mișcă exemplar, iar focul este stins destul de repede.

Avem și un prim bilanț: 3 oameni găsiți carbonizați, altul, în procedură de resuscitare! În cele din urmă, și ultimul pierde definitiv legătura cu cei dragi.

La 7 și un sfert, Raed Arafat, șeful DSU, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și Adrian Streinu-Cercel, fost manager la Matei Balș, dau primele declarații.

Un jurnalist izbucnește: „După Colectiv, după Piatra Neamț, unde sunt controalele, domnule Arafat? Unde sunt toate acele măsuri promise? Domnule ministru, iar o tragedie după Piatra Neamț? Ardem ca șoarecii în spitalele românești! Nu se poate așa ceva!”.

Vlad Voiculescu, până mai ieri protestatar în Piața Victoriei, anti-Guvern, bâiguie ceva. Acum e de partea cealaltă a baricadei, el e cel care trebuie să dea răspunsuri, a venit rândul său să fie atacat. Fața îi e lividă.

Așa e, e de neacceptat”, spune el, ușor. Atât s-a putut!

Raed Arafat, călit deja de alte incendii – prea multe parcă, cu prea mulți morți! -, răspunde iritat: „Am o rugăminte, dacă ați venit să urlați noi…”. Jurnalistul este luat de val: „E revoltă”.

E revoltă în capul dumneavoastră!”, tună Arafat.

Și are dreptate, nu-i așa? Arafat știe cel mai bine cum e cu revoltele. E ca un soldat – vorba vine soldat, că multe voci spun că el e, de fapt, generalul – ce a trecut prin multe astfel de războaie. El simte omul. Știe că omul se revoltă în capul lui, de cele mai multe ori, apoi se liniștește. Timpul trece, oamenii uită. Apare un alt incendiu, alte decese, alți morți. Omul se revoltă, se liniștește. Timpul trece. Și tot așa. E un cerc vicios, în care ne complacem de prea mult timp.

Revenind la Matei Balș, pacienții sunt mutați pe la diferite spitale din Capitală. Apar informații că incendiul ar fi pornit de la o aerotermă. Așa să fie? Nu știm și nici nu știm dacă o să aflăm prea curând. Cert e că autoritățile se contrazic: ba a fost frig, ba n-a fost, ba a fost căldură, dar a fost rece.

Mai aflăm că președintele Iohannis urmează să meargă în vizită la Balș, la 13:00. Pe la 11 și ceva, bilanțul deceselor crește la cinci. Un pacient este găsit carbonizat în baie. Săracul! Oare nu s-a gândit nimeni să caute și acolo? Iar începi să simți furnicături, vezi negru în fața ochilor, mai-mai să răbufnești, dar stai liniștit! Raed Arafat a avut dreptate: e revoltă doar în capul tău! Trece și asta.

Ceasul bate de ora 13:00. Klaus Iohannis intră pe porțile de la Matei Balș. Ulterior, oferă declarații, ne liniștește: vinovații vor răspunde. O să fie bine!

Nu este disponibilă nicio descriere.

La 17:00-17:30, ajung și eu la Matei Balș. Simt nevoia să fiu la „firul ierbii”, să văd ce se petrece în zonă. Strada Dr. Grozovici, flancată de institut, pe stânga, și de Uzina de Reparații a STB, pe dreapta, e închisă.

O mașină de poliție e poziționată pe mijlocul străzii. Nimeni nu intră, nimeni nu iese, fără acordul oamenilor legii. Pe străduța restricționată sunt câteva dube de Jandarmerie. În fața Institutului Matei Balș este înghesuială, multe camere de filmat, mulți jurnaliști. Pe zidul de vis-a-vis, cineva a pus două coroane. Sub ele ard câteva candele. Două persoane, cu pancarte, protestează.

La vreo 10-15 metri, sunt și trei „civili” ai Jandarmeriei. Probabil, au informații că vor veni și alți protestari. Unul dintre ei are ceva experiență. A prins toate protestele mari: pe cele din 2012, pe cele legate de Roșia Montana, pe cele de la Colectiv, pe cele organizate de #Rezist și care au mai fost.

Trec de „civili” și intru pe Pârgarilor, ocolesc institutul și ajung pe partea dinspre Parcul Circului, acolo unde se află pavilionul care a ars.

Clădirea prezintă urmele unei deflagrații. Zona e încercuită cu o bandă de delimitare: „Poliția, nu treceți!”. În apropierea gardului care desparte Matei Balș de Parcul Circului mirosul de arsură plutește încă în aer.

Pavilionul nou și cu aparatură de ultimă generație, așa cum a fost descris la TV, este o ruină. Geamurile termopane au bubuit, la propriu.

Aceasta este imaginea reală a României, imaginea unui Sistem bubuit, la propriu!

Și totuși, domnilor, nu vă revoltați! Revolta e doar în capul dumneavoastră!

Eugen DINU (foto și text)

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Continuă să citești
S-ar putea să-ți placă și...
Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Economic

To Top