Șeful DSU, Raed Arafat, despre mesajele RO-Alert: ‘Rămânem prgătiți și insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert din timp’

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat, marţi, că toate echipeje din judeţele vizate de cod portocaliu de furtuni sunt mobilizate, dar şi cele din judeţele limitrofe, pentru a interveni în caz de necesitate. Arafat explică de ce avertizările RO-Alert de vreme severă ajung uneori în timpul producerii acestora: ”Este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM”.

”Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă, oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregătit să intervină din judeţele care nu sunt impactate cu personal şi utilaje”, a declarat, marţi, Raed Arafat, n videoconferinţa cu prefecţii.

Acesta afirmă că toate echipajele rămân pregătite.

”Rămânem prgătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (…) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Asta este pentru că este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomenm noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a mai precizat Raed Arafat.

În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, până miercuri, la ora 3.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35…50 l/mp şi izolat peste 60…80 l/mp.

Meteorologii au emis cod portocaliu, cea maimare parte a restuluiţării fiind sub cod galben, conform news.ro

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *