Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE: ‘Pe locul unu în România, în numărul de informări primite, se află premierul, nu președintele’

 Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE: ‘Pe locul unu în România, în numărul de informări primite, se află premierul, nu președintele’

Silviu Predoiu, fostul șef operativ al Serviciului de Informații Externe (SIE), a declarat că cel mai informat om din România în privința numărului de informări primite este premierul.

Beneficiarii de informații nu înțeleg nici răspunderea nici conceptul de securitate

Silviu Predoiu: „Din păcate, am cunoscut puțini politicieni care înțelegeau aceste lucruri. Și stau foarte puțin în funcție. Iarăși, o chestie balcanică, precum domnitorii noștri, de-a lungul ocupației Imperiului otoman. Stau foarte puțin, n-au timp să înțeleagă, să se acomodeze. Nu terminam de explicat unui beneficiar ce trebuie să facă cu informațiile, că până terminam el era deja schimbat și începeam explicațiile cu celălalt. Dar dincolo de asta, nu sunt pregătiți înainte și nici nu-și asumă să spună.

Ca să nu rămân dator, aș da două exemple, rapid, prin care se arată că nu înțeleg nici răspunderea nici conceptul de securitate. Relativ recent, un membru al Parlamentului, cu experiență de pregătire militară, a făcut o afirmație: serviciile de informații s-au implicat în campania internă din PNL. Și a încheiat declarația fără să spună când, cine, cum, de unde știe, ce cunoaște, aruncând astfel anatema pe o întreagă categorie profesională, nu pe persoane, nu pe funcții, ci pe toți lucrătorii de acolo.

Eu am pus niște întrebări publice și am fost admonestat: de ce vorbiți, ce v-a apucat? Întrebarea corectă era de ce nu au declarat nimic serviciile vizavi de această acuză publică făcută de un parlamentar al României? Au directori, au purtători de cuvânt, de ce nu au spus nimic.”

Pe locul unu în numărul de informări primite se află premierul, nu președintele

Silviu Predoiu:„Și al doilea exemplu, l-am auzit de curând pe primul ministru al României, acuzându-l public pe domnul Teodorovici, fost ministru de finanțe și fost membru plin în CSAT, ca fiind spion rus. Oricum, hăhăia cu gura până la urechi când a spus treaba asta. Ești vice-președintele CSAT-ului și în mod paradoxal ești cel mai bine informat om din România, pentru că pe locul unu în numărul de informări primite se află premierul, nu președintele. Cum poți să spui despre un membru CSAT și ministru de finanțe că este spion rus și pe urmă să-l lași în pace? ”

Sunt iresponsabili. Nu înțeleg semnificația termenului de securitate națională

Silviu Predoiu:„Ca să ne arate că nu ne-am înșelat și nu am auzit greșit, zilele trecute îi spunea unui lider al unui partid de opoziție, cred că lui George Simion: când ai fost ultima dată la Ambasada rusă, ți-ai luat banii de la ruși? Insinuând același lucru. Pe mine nu mă interesează jocurile lor politice, pe mine mă interesează că prin aceste abordări arată că sunt iresponsabili. Nu înțeleg gravitatea unor asemenea afirmații, ceea ce înseamnă că nu înțeleg semnificația termenului de securitate națională. Aceștia sunt oamenii cărora serviciile le trimit informări”, conform AlephNews.ro.

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *